Den 1. august trådte den nye åndsverksloven i kraft i Tyskland. Loven strammer blant annet inn på bruken av avisartikler i uavhengige nyhetsoversikter. Dette er noe den tyske avisbransjen har kjempet for, ikke minst i forhold til bruken av slikt innhold i Google News-tjenesten. De tyske avisene ønsker at Google skal betale for denne bruken, men Google har omgått hele problemstillingen ved utelate alle tyske aviser fra Google News, med mindre de selv velger å melde seg på og dermed si fra seg enhver rett til å ta betalt.
Ikke overraskende viser det seg nå at mange av de store, tyske nettavisene fortsatt er tilstede i Google News. Dette skriver Associated Press. Årsaken er selvfølgelig at Google News leder betydelig trafikk til de tyske nettavisene. Enkelte tyske aviser opplever at nærmer halvparten av antallet besøk kommer som følge av søk.
Hendrik Lange, en talsperson for forlaget Axel Springer, som utgir store publikasjoner som Bild og Die Welt, sier til Associated Press at det dreier seg om et midlertidig valg inntil selskapet har fått på plass et juridisk og teknisk rammeverk for å ta betalt for materialet.
Lange understreker at tilstedeværelsen i Google News kan avsluttes til enhver tid og skjer uten å akseptere «Googles ensidige betingelser».
Men det at de tyske nettavisene kan melde seg inn og ut av Google News som de måtte ønske, er det Google som nå tilbyr i forbindelse med tjenesten. Google er ikke villige å betale for dette innholdet. Da lar selskapet heller være å bruke det.
Talsmann for Google i Tyskland, Kay Oberbeck, sier til Associated Press at flere hundre avisutgivere har gitt Google sitt samtykke til å inkludere deres avisartikler i Google News. Dette inkluderer også store nettaviser som Spiegel Online og Zeit Online, som fortsatt var til stede i Google News i går.
Nekter
Et unntak er likevel Rhein-Zeitung, som er blant de eldste nettavisene i Tyskland. Nettavisen som har sin redaksjon i Koblenz, har nektet å gå med på Googles betingelser. Avisen ønsker ifølge Associated Press å «gi bort» sitt eget nettinnhold. Det er i alle fall foreløpig ikke kjent hvilken effekt en slik beslutning vil få for besøkstallene til Rhein-Zeitung.
Den tyske journalisten Stefan Niggemeier skriver i en kommentar i Zeit Online at de tyske avisenes beste håp er at de i rettssystemet greier å tvinge Google til å inkludere deres innhold til Google News, for så å ta betalt for det. Dette kan potensielt gjøres ved å vise til Google dominerende posisjon som søketjeneste. Spørsmålet er om dette holder, for Google News er ikke det samme som Google Search, som ikke er berørt av den sær-tyske innmeldingsordningen for Google News.
Les også:
- [11.12.2014] Stenger Google News i Spania
- [06.11.2014] Blokkerte Google, trafikken stupte
- [17.02.2014] Vil tvinge søketjenester til å betale
- [18.11.2013] Raser mot forbedret bildesøk