NB! OPPDATERT 06.08.2013: Etter at denne saken ble publisert på digi.no har Wall Street Journal trukket sin opprinnelige artikkel. Årsaken var at investor Joe Lewis benekter kjennskap til investeringen i Avalon samt Bitcoin-investeringer i The Phoenix Fund.
Les mer her: Går ikke inn i Bitcoin
I 1992 tjente valutaspekulanten Joe Lewis seg søkkrik da han sammen med George Soros veddet mot Bank of England og vant. Siden har han bygget opp en stor investeringsportefølje fra sin base i Bahamas, hvor han av skattemessige årsaker residerer.
Nå har han fått øynene opp for et nytt valutaeventyr, nemlig Bitcoin.
Den statsløse og ganske så anonyme kryptovalutaen har siden 2008 vokst seg til en spennende «utfordrer» til tradisjonelle valutaer, og interessen har steget betydelig det siste året.
Bitcoins blir «utvinnet» gjennom at datamaskiner løser komplekse algoritmer. Totalt sett kan det bare utvinnes 21 millioner bitcoins, og algoritmen som ligger til grunn blir vanskeligere og vanskeligere å løse. Ifølge Wall Street Journal skal det være 11,5 millioner bitcoins i sirkulasjon per i dag.
Det er nettopp innen dette markedet Joe Lewis og hans investeringsfond The Phoenix Fund nå sikter seg inn mot. De skal nemlig investere i selskaper som lager maskinvare for å utvinne bitcoins. Med seg i fondet har Lewis en rekke investorer som har tjent seg rike på å spekulere i valuta. Ifølge Wall Street Journal tror de at krytpo-valutaen vil bli mer stabil og populær dersom flere blir involvert i utvinningsprosessen.
Ifølge nettavisen Bitcoin Examiner skal fondet investere 200 millioner dollar i maskinvareprodusenten Avalon. De lager en dedikert ASIC-basert maskin med eneste formål å utvinne bitcoins.
Som en del av investeringen skal, ifølge kildene til Wall Street Journal, også Taiwan Semiconductor begynne å levere lynraske chipper til Bitcoin-selskapet. Dette opplyser kilder til både Bitcoin Examiner og Wall Street Journal. Men hverken Avalon eller investeringsselskapet har gitt noen kommentarer.
Joe Lewis er ikke en hvem som helst innen internasjonal finans. Han tjente seg som beskrevet svært rik sammen med George Soros da de to solgte britiske pund short (for å spekulere i kursfall). Dette ledet frem til det som ble kallende «Black Wednesday», 16. september 1992, etter at spekulantene sørget for at den britiske regjeringen måtte devaluere pundet kraftig og trekke den fra det europeiske valutasamarbeidet.
Siden har Lewis bygget opp Travistock, et gigantisk investeringsselskap som har rundt 200 selskaper i porteføljen. Mest kjent er kanskje fotballklubben Tottenham.
Les også:
- [06.08.2013] Går ikke inn i Bitcoin
- [29.04.2013] – 10.000 norske pc-er kapret
- [15.04.2013] Hva skjer med Bitcoin?