NSA kan få rekrutteringsproblemer

Avsløringene kan føre til dårligere samarbeid med hackere.

Hovedkvarteret til National Security Agency (NSA) ved Fort Meade, Maryland. Avsløringene om PRISM og andre overvåkingsprogrammer kan føre til at NSA for større problemer med å finne IT-sikkerhetseksperter som vil samarbeidet med tjenesten.
Hovedkvarteret til National Security Agency (NSA) ved Fort Meade, Maryland. Avsløringene om PRISM og andre overvåkingsprogrammer kan føre til at NSA for større problemer med å finne IT-sikkerhetseksperter som vil samarbeidet med tjenesten. Bilde: NSA
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. aug. 2013 - 13:42

IT-verktøyene som NSA og andre etterretningstjenester bruker for å overvåke elektronisk informasjon, er laget av folk som på alle måter kan gå under betegnelsen hackere. Uten disse hadde e-tjenestenes muligheter vært langt mer begrenset.

Sommerens avsløringer av PRISM-programmet og annet kan gjøre det vanskeligere for særlig amerikanske myndigheter å rekruttere programmere med ekstraordinært talent i tiden framover. Ikke minst vil dette gjelde NSA.

Hackere beskrives jo ofte som en smule anarkistiske, som personer som ikke lett underkaster seg myndighetenes kontroll. Uansett om beskrivelsen er riktig eller ikke, så har NSA og andre etterretningstjenester allerede i flere år måtte gjøre betydelig innsats for å få tak i de flinkeste folkene. Dette skriver Reuters. Dessuten er det økt etterspørsel etter ukjente IT-sårbarheter, noe som bidrar til å drive prisene i været.

Reuter skriver at mye av den velviljen NSA og andre tross alt har bygget seg opp, nå har blitt utslettet på grunn av sommerens avsløringer. Dette fortelles av folk Reuters omtaler som framstående hackere og IT-eksperter.

Def Con og Black Hat

– Forholdet mellom de snille gutta og den amerikanske regjeringen er satt ti år tilbake, sier Alex Stamos, en IT-sikkerhetsveteran som var blant foredragsholderne under Def Con-konferansen som ble arrangert i Las Vegas i slutten av forrige uke.

Stamos forteller at han tidligere har informert både FBI og NSA om sitt arbeid, men at han nå er mer reservert, vil ha spørsmål fra tjenestene skriftlig samt ha med seg en advokat under eventuelle møter.

Føderale agenter ble dessuten bedt om å holde seg unna Def Con-konferansen av konferansens grunnlegger, Jeff Moss, som også er rådgiver for den amerikanske regjeringen.

I fjor var NSA-direktør Keith Alexander blant foredragsholderne under Def Con. Men ifølge Moss har forholdet mellom hackerne og regjeringen blitt verre siden den tid.

– Jeg har ikke sett dette nivået at fiendskap siden 90-tallet, forteller han til Reuters.

Alexander var derimot foredragsholder under årets Black Hat-konferansen, som gikk av stabelen i Las Vegas i begynnelsen av forrige uke, hvor han tross alt skal ha blitt relativt godt mottatt. I foredraget understreket han blant annet NSAs avhengighet av IT-sikkerhetsfellesskapet.

Men ikke minst det at NSAs overvåkingsprogrammer også innhenter mengder av data om amerikanere, i alle fall ifølge lekkasjene Edward Snowden har kommet med, har satt sinnene i kok hos amerikanske hackere.

– Mange føler seg forrådt av det. Det som plager meg er den hyklerske delen av det – vi demoniserer Kina når vi har gjort disse tingene og antagelig enda mer, forteller han til Reuters. Han legger dog til at han fortsatt vil informere NSA om programvaresårbarheter som tjenesten kan bruke i både offensive og defensive aktiviteter.

– Jeg tror ikke noen bør tro noe av det de forteller oss, sier Charlie Miller til Reuters. Han har tidligere jobbet for NSA, men forteller at han nå ikke vil jobbe der lenger.

Under Black Hat-konferansen kunne deltakerne stemme over hvorvidt Snowden er en helt eller skurk. Resultatet ble ifølge Reuters uavgjort, 138 mot 138 stemmer. Ifølge arrangøren av avstemningen skal spesielt de europeiske deltakerne ha stemt på Snowden som helt.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.