Washington (NTB-AFP-DPA): Apple fikk medhold fra USAs handelskommisjon om importforbud av enkelte telefonmodeller fra Samsung. Men Apple-seieren i patentkrigen får trolig minimal virkning.
Avgjørelsen fra USAs internasjonale handelskommisjon (ITC) fredag er den siste i en rekke ledd i en langvarig og bitter patentstrid mellom de to kjempene innenfor smarttelefoni og nettbrett-teknologi.
ITC slår fast at sørkoreanske Samsung har krenket to av Apples patenter som har å gjøre med teknologi for berøringsskjerm og hodetelefoner.
Samsung ble samtidig renvasket for Apples påstand om at selskapet har krenket ytterligere fire av selskapets patenter.
Støtte fra Obama?
Det er uklart nøyaktig hvilke modeller som blir rammet av forbudet, men det er rettet mot eldre smarttelefonmodeller og nettbrett som ikke lenger er blant de mest populære i USA. Ifølge eksperter vil beslutningen trolig få minimale konsekvenser for Samsung.
- Det betyr virkelig ikke så mye. Det dreier seg ikke om de nye dingsene, men de eldre modellene som heller sendes til utviklingsland enn hit, sier den uavhengige IT-analytikeren Rob Enderle om kjennelsen.
Dessuten kan Samsung kanskje håpe på støtte fra administrasjonen til president Barack Obama, som senest forrige uke grep inn og la ned veto mot en kjennelse fra ITC om importstopp for eldre modeller av Apples iPhone og iPad. Det var første gang regjeringen hadde omgjort en beslutning fra ITC siden 1987, noe som førte til kritikk fra Sør-Koreas handelsdepartement.
Skuffelse
Obamas regjering har to måneder på seg til å vurdere fredagens beslutning, og Samsung har fortsatt lov til å selge de aktuelle modellene i denne perioden. Selv om Samsung trolig ikke vil lide noe direkte økonomisk tap som følge av ITCs kjennelse, er selskapet skuffet.
- Men Apple har blitt forhindret i sitt forsøk på å bruke sine svært brede designpatenter for å oppnå monopol på rektangler og runde hjørner, sier talsmann Adam Yates.
Apple jubler naturlig nok over sitt siste stikk.
- Med dagens beslutning har ITC sluttet seg til domstoler rundt om i verden, i Japan, Korea, Tyskland, Nederland og California, ved å stå opp for innovasjon, og avvise Samsungs åpenbare kopiering av Apples produkter, heter det i en uttalelse fra selskapet.
Standardessensielle patenter
Den viktigste begrunnelsen fra Obama-administrasjonen for vetonedleggelsen i forrige uke, var at de Samsung-eide patentene som Apple krenker, er standardessensielle. Det er vanligvis spesielle forpliktelser og andre betingelser knyttet til slike patenter. Blant annet vil man normalt ikke kunne nekte noen å lisensiere oppfinnelsene de dekker.
De Apple-eide patentene som Samsung har krenket, er etter alt å dømme ikke standardessensielle. I praksis er flere egentlig mønsterbeskyttelser («design patent») og ikke vanlige patenter. Eierne av slike patenter behøver ikke lisensiere dem ut, dersom de ikke ønsker dette.
Obama-administrasjonen kan bli anklaget for å gi fordeler til et amerikansk selskap, framfor et koreansk, dersom det godtar salgsforbudet av Samsung-telefonen, men ikke salgsforbudet av Apple-telefonene. Spørsmålet er hvor mye vekt administrasjonen legger på de øvrige begrunnelsene for forrige ukes veto – slik som «bekymring om utilbørlig innflytelse for patenteiere», og «potensiell skade for forbrukere og de konkurranserelaterte forholdene i amerikansk økonomi».
Måtte betale
Rettslige krangler mellom Apple og Samsung ble nærmest hverdagskost da det sørkoreanske selskapet begynte å forsyne seg av en stadig større andel av markedet ved å tilby smarttelefoner drevet av Googles operativsystem Android. Blant annet ble Samsung i august i fjor dømt til å betale 600 millioner dollar for å ha krenket Apples patenter.
Samsung har siden gjort flere grep for å endre på sine telefoner og nettbrett for å unngå anklager fra Apple om patenttyveri. (©NTB)
Les også:
- [05.08.2013] Forbyr importforbud for Apple-produkter