JUSS OG SAMFUNN

Vil utnytte uroen i kjølvannet av PRISM

Ser store muligheter for europeisk IT-industri.

Plakat som protesterer mot NSAs overvåkning. Den ble brukt i en demonstrasjon i Tyskland i slutten av juli.
Plakat som protesterer mot NSAs overvåkning. Den ble brukt i en demonstrasjon i Tyskland i slutten av juli. Bilde: All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
16. aug. 2013 - 07:38

Personvernreglene i Tyskland anses som blant de strengeste i Europa. Derfor har avsløringene om NSAs PRISM-program skapt spesielt mye uro blant den tyske befolkningen, som kanskje har sett seg spesielt beskyttet mot brudd på personvernet.

Dette har ført til et økende press på tyske politikere. Det kreves at de må gjøre mer for å beskytte innbyggernes private data.

Men PRISM-skandalen utgjør ikke bare et problem for USAs allierte i Europa. Det gir også nye muligheter, noe i alle fall enkelte tyske politikere nå har begynt å oppfatte. Faren for å bli overvåket er utvilsomt størst hos de amerikanske leverandørene av IT-tjenester, noe som kan føre til at mange i Europa nå ser seg om etter mer lokale leverandører. Da gjelder det for den europeiske IT-bransjen å kjenne sin besøkelsestid.

– Vi trenger en sterk, europeisk IT-industri som kan tilby alternativer, sa den tyske finansministeren, Philipp Rösler, onsdag denne uken, ifølge Reuters. Den tyske regjeringen ble da enige om tidlige planer om å styrke europeiske teknologiselskaper og å gjøre dem til mer attraktive alternativer enn sine amerikanske motparter.

Blant områdene som Rösler mener bør utforskes, er sikrere nettskyløsninger og bedre forbindelser mellom ferske teknologiselskaper og etablert industri. De første resultatene skal ifølge Rösler diskuteres under en IT-konferanse i Hamburg i desember.

Tyskland skal også være blant de første til å forhandle fram en avtale med USA om «spionasjefrihet». Også dette ble kjent onsdag denne uken. Avtalen skal innebære at myndighetene eller industrien i de to landene ikke får spionere på hverandre.

Tyskland ser gjerne at hele EU og USA får en tilsvarende avtale. Dessuten har forbundskansler Angela Merkel tatt til orde for at EUs direktiv for databeskyttelse styrkes med regler som allerede er etablert i Tyskland. Ifølge Infoworld kreves det at Internett-selskaper som har virksomhet i Europa, gir beskjed til tyske myndigheter dersom de formidler informasjon til regjeringen i andre land. Ifølge Merkel skal i alle fall Frankrike være positive til dette.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.