Systemadministratorer skal tvinges til å gi ut informasjon til politiet, uten å gi sin arbeidsgiver beskjed. Det et ett av forslagene i en svensk utredning som tar sikte på å harmonisere svenske og europeiske lover IT-lover.
Ifølge ComputerSweden, som omtaler det kontroversielle lovforslaget mandag, har forslagene skapt harme i det svenske IT-miljøet. Hensikten med lovforslagene, som det svenske utvalget har lagt frem, er å tilpasse det svenske lovverket til EUs nye lover på området for datakriminalitet. Ett av forslagene vekker spesiell oppmerksomhet.
– Det er problematisk at systemadministratorer kan tvinges inn i en rolle der de handler mot sin arbeidsgiver og belegges med forbud for å fortelle det. En slik regel oppfordrer til illojalitet og kan føre til et angiver-samfunn, sier adm. direktør Jon Karlung hos bredbånds- og nettleverandøren Bahnhof.
Hensikten med dette forslaget er at politi- og påtalemyndighet lettere skal kunne finne frem, og etterforske, datakriminalitet. Ved å gå rett til kunnskapen, det vil ofte si en sys. admin, sier det seg selv at politiet vil få langt enklere tilgang til kritisk etterforskningsmateriale.
Anna Graninger, statssekretær ved det svenske justisdepartementet, sier i en kommentar til ComputerSweden, at tanken bak dette forslaget er at systemadministratorer ved en ransakelse skal kunne tvinges til å samarbeide og gi den informasjonen som er nødvendig for politiet å finne.
- Vi foreslår ikke utvidede fullmakter til politiet for å gjøre ransakinger eller at de skal kunne få ut mer informasjon. Men det kreves tydeligere regler for hva systemeiere må gjøre for at informasjonen i systemene tilgjengelig for politiet, sier hun til avisen.
Som digi.no har skrevet om tidligere foreslåes det fra EUs side langt strengere straffer for datakriminalitet. Blant annet foreslås maksimalstraffen å økes til minst seks år for alvorlige innbrudd. I Sverige betyr det at straffene skjerpes fra to til seks år, dersom utvalgets forslag blir stående.
De svenske forslagene er ute på høring, med frist 20. september. Det forventes at det oppdaterte svenske lovverket på området vil tre i kraft innen årsskiftet 2015.
Hele den svenske rapporten kan du lese her (PDF)
Les også:
- [05.07.2013] Skjerper straffene for hacking