På vegne av ti e-postbrukere har flere advokater saksøkt Google for selskapets skanning av e-post som brukerne av e-posttjenesten Gmail sender og mottar. Skanningen har flere formål, inkludert for å kunne tilby søk og spamfilter, men også for å kunne vise Google-brukerne mer relevante annonser. Det er dette sistnevnte formålet som søksmålet angivelig dreier seg om.
– Dette selskapet leser daglig hver eneste e-post som blir sendt, og når jeg sier leser, mener jeg at de ser på hvert eneste ord for å fastsette betydningen, sier Sean Rommel, én av advokatene som står bak søksmålet, til Associated Press.
Under en høring ved distriktsdomstolen i San Jose, California, i forrige uke, skal Google ha argument for at saken skulle avvises. Selskapet mener at alle brukere av e-post må nødvendigvis regne med at deres e-postmeldinger blir utsatt for automatisk prosessering. Dette er noe Gmail-brukerne uansett har gått med på da de opprettet kontoen.
Men motparten har et sterkere argument, nemlig at skanningen også skjer med e-post fra brukere som ikke har sendt meldingene fra Googles tjeneste, og som dermed ikke har godkjent bruksbetingelsene til Gmail. Saksøkerne mener at dette innebærer en krenking av Californias personvernlov og statutter om føderal avlytting.
Dommeren i saken, Lucy Koh – som er kjent for mange fra rettssaken mellom Apple og Samsung i fjor, har sagt seg villig til å vurdere Googles begjæring om at saken avvises, men ifølge Associated Press sa Koh også at hun er interessert å beramme en rettsak en gang neste år.
Det er ventet at rettssaken vil bli sertifisert som et massesøksmål. Det er også ventet at den vil sette presedens for andre e-posttilbydere. Nesten alle e-posttilbydere skanner innholdet i kundenes e-poster for å kunne filtrere ut søppelpost. Webbaserte tjenester indekserer dessuten meldingene for å gjøre dem søkbare for brukerne. Men ikke alle bruker disse indeksene til å vise brukerne mer relevante annonser, slik Google gjør.
Det er uklart om det er organisasjonen Consumer Wathdog som har trukket i trådene for å etablere dette søksmålet. Men organisasjonen er sammen med Google-konkurrenten Microsoft de hardeste kritikerne av Googles håndtering av personvernspørsmål.
Les også:
- [15.04.2014] Google: Vi skanner e-posten din
- [20.03.2014] Unngår gruppesøksmål mot Gmail
- [27.09.2013] Gmail-skanning kan være ulovlig
- [16.08.2013] Send kryptert e-post med Gmail
- [14.08.2013] – Ikke regn med at e-post forblir privat