Natt til tirsdag ble det klart at Norge vil få ny regjering om kort tid. I løpet av oktober forventes det at valgvinner Høyre vil søke å danne regjering med sentrumspartiene KrF og Venstre samt Fremskrittspartiet.
Allerede tirsdag vil samtaler, sondringer og forsiktige forsøk på å danne en felles forståelse for hvordan landet skal ledes, innledes av Høyres leder Erna Solberg. Spørsmålet vi stiller er hva dette vil ha å si for IT-politikken. Digi.no har tidligere skrevet om Erna Solberg og Høyre sine ideer til organisering av departement-struktur, under tittelen «Vil kutte FAD».
Har du meldt deg på Toppmøte Spesial: Hva Skjer Nå? Det er gratis.
Det som kan skje er at dagens Fornyings- administrasjon og kirkedepartemenet (FAD) blir splittet opp, og forvaltningdelen (som inkluderer IKT-politikken) blir lagt til et nytt og forsterket departement med utgangspunkt i kommunal- og regionaldepartementet. Et annet alternativ kan være at Finansdepartementet vil overta det koordinerende IT-ansvaret i statlig sektor.
– Jeg har ikke noe tro på et eget IT-departement. IT hører til over alt og kan ikke skilles ut som et eget område, mener Paul Chaffey. Han leder arbeidsgiverorganisasjonen Abelia, som organiserer kunnskapsbedriftene i NHO.
Også leder i IKT-Norge, Per Morten Hoff, forventer at noe vil skje med departementsstrukturen.
– Jeg synes det er en god ide å samle IT inn under et stort departement, men vi heller mer mot den danske modellen hvor man har lagt IT inn under finansdepartementet, sier Hoff til digi.no. Også Chaffey mener dette kan være en aktuell måte å organisere det på.
– Det må i alle fall være en annen organisering, der vi mener IT må være mer sentralisert. Det vi er opptatt av nå er at politikerne, uansett farge, har lovet mye i valgkampen. IT er den store katalysatoren for å ta ut effekter, sier Hoff til digi.no.
Digi.no utfordret Hoff og Chaffey på å finne tre områder som de mener den nye regjeringen må ta tak på med en gang.
– Det som er ekstremt viktig for oss er tre området: Arbeidsmiljøloven må mykes opp. Formueskatten må vi gjøre noe med og vi må endre skattleggingen av opsjoner, sier Hoff. Mens dagens skatteregler skattlegger opsjoner når de blir tildelt, men før de er «gjort om» til harde kontanter, foreslår IKT-Norge å flytte innslagspunktet for skatt til når opsjonene blir utløst.
– Dette er viktig for gründerbedrifter, slik at de kan tiltrekke seg og holde på gode folk, sier Hoff.
Abelia, med Chaffey i spissen, deler Hoffs oppfordring om å myke opp arbeidsmiljøloven og arbeidstidsbestemmelser. Men det tror han skal løse seg:
– Den blokken som ønsker å gjøre en endring har vunnet, slår Chaffey fast.
– Sak nummer to for oss er økt satsning på forskning og utvikling. Det tredje er mer innovasjonsorientering av offentlige innkjøp, sier Chaffey til digi.no.
Onsdag 18. september arrangerer digi.no sammen med IKT-Norge «Toppmøte Spesial: Hva Skjer Nå» på Eldorado i Oslo Sentrum. Der kommer blant annet IT-direktøren i NAV, Nina Aulie, Helsedirektoratets divisjonsdirektør Christine Bergland samt Altinn-sjef Kjersti Lauritzen og Kommit-sjef Kirsti Kierulf for å fortelle om hvordan deres digitaliseringsprosesser går. Arrangementet er gratis og du kan melde deg på via denne lenken.