Linux-tilhengere har fått flere hyggelige nyheter den siste tiden. Ikke minst at spillgiganten Valve lager et Linux-basert operativsystem kalt SteamOS, som raskt kan bli en vitamininnsprøytning for plattformen.
Nå vil også grafikkortprodusenten Nvidia slutte fred med Linux, melder teknologinettstedet Ars Technica.
Nvidia har i mange år pådratt seg frustrasjon og vrede i deler av Linux-miljøet, fordi de ikke har lagt til rette for bedre drivere til plattformen.
I fjor kokte det over for Linux-oppfinneren Linus Torvalds. På en konferanse tok finnen et oppgjør med selskapet, viste dem fingeren og ba Nvidia dra til helvete som «det verste selskapet vi noensinne har hatt med å gjøre».
Tilbyr hjelp
Etter år med hemmelighold, har selskapet nå begynt å hoste opp dokumentasjon som bistår Nouveau-prosjektet i å lage drivere i åpen kildekode for Nvidia-kort.
Sistnevnte har vært alternativet for Linux-brukere som ikke ønsker – eller ikke kan – benytte Nvidias egne Linux-drivere, som de insisterer på å levere i form av proprietære binære kjernemoduler.
Prosjektet har lenge vært nødt til å ta i bruk såkalt omvendt utvikling, eller «reverse engineering» for å analysere hvordan driverne til Nvidia er skrudd sammen.
I et innlegg skriver Andy Ritger fra Nvidia at de nå vil begynne å dele dokumentasjon om visse aspekter av grafikkortene de tilbyr, i første rekke VBIOS-informasjon. Han lover at mer skal komme senere, og forteller at Nvidia også skal stille kompetanse til rådighet for å bistå Nouveau-prosjektet.
Forsiktig optimist
Beslutningen blir naturlig nok godt mottatt. Maarten Lankhorst fra Ubuntu-utgiveren Canonical skriver i et svar «You rock!». Ifølge ham vil dokumentasjonen være gull verdt blant annet innen videohåndtering og strømstyring.
Linux-pappa selv er også positiv, selv om han i en kommentar til Ars Technica kvier seg for å gå så langt som å unnskylde utbruddet han hadde mot dem.
– Jeg er forsiktig optimist om at dette er en reell endring i hvordan Nvidia oppfatter Linux. Dokumentasjonen som er lagt frem til nå er relativt begrenset, og ikke alene noen stor sak, men hvis de faktisk følger opp og åpner seg mer, så er det selvsagt fantastisk, sier Torvalds.
Les også:
- [16.07.2013] Ber Linux-pappa dempe seg
- [18.12.2006] Forsvarer lukket kildekode i Linux