Dommer Lucy Koh ved distriktsdomstolen i San Jose, California, har sagt nei til Googles forsøk på å få avvist et potensielt massesøksmål mot selskapet. Striden dreier seg om Google skanning av e-postmeldinger i Gmail, og om denne bryter med Californias lover om avlytting.
Google har argumentert med at brukerne av Gmail har samtykket til bruks- og personvernvilkårene, hvor det fortelles at Google tar i bruk brukerdataene til å skape en profil av brukeren, noe som benyttes til å gi brukerne utvidet funksjonalitet, men selvfølgelig også i forbindelse med salg av annonseplasser. Dette er nærmere beskrevet her.
Men det er ikke bare brukerne av Gmail som berøres av Googles skanning av innholdet. Også alle som sender e-post til Gmail-kontoer får sine meldinger skannet. Disse har ikke samtykket til Googles betingelser. I sin argumentasjon gjenga Google til sitatet:
«a person has no legitimate expectation of privacy in information he voluntarily turns over to third parties»
Sitat har i ettertid blitt gjengitt helt ute av sin kontekst, som er i en dom fra 1979 (gjengitt på side 19 i dette dokumentet). Google skriver at en rekke domstoler har påpekt at automatisk prosessering av e-post er så bredt forstått og akseptert, at det å sende en e-post i rettssammenheng innebærer et samtykke til automatisk prosessering.
Dommer Koh skulle i denne omgang ikke ta noen endelig avgjørelse om disse spørsmålene. Hennes oppgave nå var å avgjøre om det i det hele tatt er grunnlag for rettssaken. Hvilket hun altså mener det er.
– Retten avviser Googles argumentasjon med hensyn til både eksplisitt og underforstått samtykke. I stedet mener retten at den ikke kan konkludere med at noen part – Gmail-brukere eller ikke-Gmail-brukere – har samtykket til Googles lesing av e-post til det formål å skape brukerprofiler eller å tilby rettet annonsering. Google viser til sine Tjenestebetingelser og Personvernpolicyer, som alle Gmail- og Google Apps-brukere har samtykket til, for å hevde at disse brukerne eksplisitt har samtykket til de avskjæringene som diskuteres. Rettet mener derimot at disse policyene ikke eksplisitt varsler saksøkerne om at Google vil avskjære brukeres e-post av den hensikt å skape brukerprofiler eller å tilby rettet annonsering, skriver Koh.
Med dette åpner dommer Lucy Koh altså for en kommende rettssak om Gmail og personvern. Det skal foreløpig ikke være satt noen dato for denne, men det er ikke usannsynlig at det vil være Koh som skal dømme også i den saken.
I en uttalelse til Wired sier Google at selskapet er skuffet over kjennelsen og at det nå vurderer neste skritt, som kan være en anke.
– Automatisk skanning lar oss tilby Gmail-brukere sikkerhet og spambeskyttelse, samt god funksjonalitet som prioritetsinnboksen, heter det i uttalelsen fra Google.
De aller fleste e-posttjenester skanner i alle fall innkommende e-post for å kunne filtrere vekk spam og skadevare. Dersom Google taper den kommende rettssaken, kan derfor også andre e-posttjenester bli berørt. Det avhenger blant annet av i hvilken grad domstolen skiller mellom slik skanning og Googles videre analyse og bruk av dataene som skanningen gir.
Les også:
- [15.04.2014] Google: Vi skanner e-posten din
- [20.03.2014] Unngår gruppesøksmål mot Gmail
- [10.09.2013] Går til massesøksmål mot Google
- [14.08.2013] – Ikke regn med at e-post forblir privat