RESULTATERFINANS

Redpill Linpro er solgt

Friprog-selskapet kan bli stykket opp.

Kaken er fra 2010, da Redpill Linpro feiret sine første 15 år med fri programvare. Nå kan det svensk-norske selskapet bli stykket opp.
Kaken er fra 2010, da Redpill Linpro feiret sine første 15 år med fri programvare. Nå kan det svensk-norske selskapet bli stykket opp. Bilde: Marius Jørgenrud
1. okt. 2013 - 07:41

De har posisjonert seg som Nordens største totalleverandør av fri programvare med konsulenttjenester, drift og kursvirksomhet.

Ambisjonene var store, men etter at Redpill kjøpte norske Linpro i 2008 har det fusjonerte selskapet slitt med blodrøde tall hvert eneste år.

Underskuddene hadde i fjor akkumulert seg til 140 millioner svenske kroner.

Det statlige svenske pensjonsfondet, Sjätte AP–fonden (6 AP), som sørget for at Redpill hadde finansielle muskler til å sluke Linpro, har solgt posten sin.

Sjätte AP-fonden eide 76 prosent av aksjene i Redpill Linpro. Denne majoritetsandelen er nå solgt til det svenske investeringsselskapet Neqst. Redpill Linpro blir kontrollert av Neqst gjennom et aksjeselskap.

6 AP er imidlertid ikke helt ute. Indirekte vil de eie 46 prosent av aksjene i Redpill Linpro. På den måten går ikke det svenske pensjonsfondet glipp av en eventuell verdistigning i selskapet.

Valget sto mellom å fortsette å pøse inn penger, for at selskapet skulle overleve, eller få inn andre og mer profesjonelle aktører på eiersiden. De så behov for å hente inn nye krefter og ny kompetanse og Neqst har spesialisert seg på å jobbe med nettopp denne typen selskaper.

– Redpill Linpro har dessverre slitt voldsomt, og mer i Sverige enn i Norge. Mitt inntrykk er at Sjätte AP har tapt penger så det suser på Redpill Linpro, sier en kilde som har vært svært sentral i Linpro til digi.no.

Tror på open source

Jonas Fredriksson er partner i investeringsselskapet Neqst. Han forteller at de vurderer endringer i Redpill Linpro, og at de skal være aktive eiere.

– Vi er positive til open source-markedet, og Redpill Linpro er det selskapet som er best posisjonert i dette markedet. Men det er deler av Redpill Linpro som kan utvikles bedre, og da må vi gjøre det. De vil få oss som aktive eiere, sier Fredriksson til digi.no.

Han vil ikke si noe om hvilke strategiske grep de nå skal foreta seg. Det er nemlig for tidlig å si.

– Vi har nettopp kommet inn, og skal nå gjøre en analyse sammen med ledelsen. Vi har fulgt Redpill Linpro og datterselskapet Varnish i flere år, men vi må ta dette steg for steg. Men vi liker både Redpill Linpro og Varnish, sier Fredriksson.

Den svenske konsernsjefen Anders Liling i Redpill Linpro var ikke tilgjengelig for kommentar hele dagen (mandag), fikk digi.no opplyst av hans sekretær. Norgessjef Margrethe Gleditsch vil heller ikke si noe, men henviser til eierne for «spørsmål om eierskiftet».

En kilde digi.no har pratet med tror de nye eierne vil stykke opp deler av virksomheten.

Synet er at selskapet har hatt for stor bredde i tjenestetilbudet. Redpill Linpros satsing på forretningsprogramvare har for eksempel ikke vært noen suksess.

Et annet poeng som trekkes frem er at markedet angivelig ikke lenger er så opptatt av om løsningene som tilbys er proprietære eller levert i åpen kildekode. Det er produktene og ikke lisensmodellen som er avgjørende.

Kanskje har ikke Redpill Linpro, der de ansatte er stolte av fri programvare-tilnærmingen, tatt det innover seg, mener den tidligere sentralt plasserte kilden.

– Jeg tror de nye eierne er interessert i Varnish (noe de også bekrefter, journ.anm.). Linpro har også hatt en helt strålende driftsavdeling, men det er et område med store endringer de siste årene. Nå er det jo mulig å kjøpe drifttjenester i skyen for en slikk og ingenting.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Varnish er en webcache i åpen kildekode som ble skilt ut til selskapet Varnish Software for noen år siden. Virksomheten som lever av tjenester og tilleggverktøy til produktet er imidlertid fortsatt eid av Redpill Linpro.

De har i tillegg til å skaffe seg en internasjonal posisjon innen sin nisje nylig satset på et eventyr i Amerika.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra