SAKEN ER OPPDATERT KL. 14.40 MED KOMMENTARER FRA EL- OG IT-FORBUNDET.
LO, representert ved EL og IT Forbundet, gikk på et kraftig nederlag da Rikslønnsnemden før helgen frifant IT-selskapet Atea for brudd på arbeidslivets betingelser.
I slutten av april i år gikk El og IT-forbundet ut i streik for å tvinge Atea til å inngå tariffavtale med rundt 80 ansatte i selskapet. Kjernen i konflikten var at Atea hadde inngått avtale med en rekke ansatte de tok over gjennom oppkjøpet av fallerte Umoe IKT. Avtalen gikk ut på at de ikke skulle søke om tariffavtale.
El og IT-forbundet gikk til aksjon etter forhandlinger med riksmeklingsmannen. De tok ikke bare ut ansatte i Atea i streiken, men også en rekke organiserte i kraftselskaper. Dette gjorde at regjeringen, i frykt for omfattende strømbrudd, satte ned foten og stoppet streiken gjennom tvungen lønnsnemd. Dermed kom saken opp for Rikslønnsnemda.
– Jeg er glad for dette utfallet, men ikke overrasket. Dette var den eneste fornuftige utgangen i denne saken. Nemnda begrunner kjennelsen i at «kravet om tariffavtale, slik det er fremmet for Rikslønnsnemnda, blant annet ikke har tilstrekkelig legitimitet og mangler representativitet blant de ansatte til at Rikslønnsnemnda finner å kunne pålegge virksomheten tariffavtale», sier Steinar Sønsteby, styreleder i Atea i en kommentar på selskapets nettsider.
Han peker på at hverken ledelsen eller flertallet av de ansatte har ytret ønske om en tariffavtale.
Forhandlingsleder i El- og IT-forbundet, Jan Olav Andersen, sier til digi.no at de er skuffet over avgjørelsen, men slår fast at tvisten ikke er løst ved denne kjennelsen. Slik forbundet ser det har nemnden egentlig bare opphevet «forbudet mot streik» i den tiden de har behandlet spørsmålet.
Forbundet vil nå gå i dialog med medlemmene de har i Atea. Å gjenoppta streiken kan være et tenkelig utfall.
– Vi har ikke gitt opp kampen om tariff, men vi skal ha et møte i ettermiddag med de ansatte, sier Andersen til digi.no. Han sier at de, og de Atea-organiserte, er skuffet over avgjørelsen.
Til LO-nettstedet Frifagbevegelse.no sier Andersen at kjennelsen har to vesentlige mangler. For det første, sier han til nettstedet, løser ikke nemda tvisten. For det andre stiller Andersen spørsmålstegn ved kjennelsen som sier at kravet mangler legitimitet.
– Et hvert tariffkrav som er framsatt innafor norsk lov og avtaleverket er legitimt, sier Andersen til nettstedet. Der kommer det også frem at El- og IT-forbundet heller ikke har fredsplikt. Det betyr at de kan gå til streik igjen – for å stå på kravet om tariff-avtale.
Hele kjennelsen fra Rikslønnsnemda kan du laste ned her (pdf).
Les også:
- [16.05.2013] Regjeringen stopper Atea-streiken
- [08.05.2013] Atea-streik kan kutte strømmen
- [30.04.2013] – Vi gir oss ikke
- [09.04.2013] Tar ut 100 ansatte i streik