FORBRUKERTEKNOLOGI

Danske entusiaster med trådløs «HDMI»

Skal gi Google Chromecast og Apple TV konkurranse.

Putt Airtame inn i HDMI-inngangen til tv-en, og overfør alt du har på pc-skjermen.
Putt Airtame inn i HDMI-inngangen til tv-en, og overfør alt du har på pc-skjermen. Bilde: Airtame
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. nov. 2013 - 13:02

Danske Airtame utnytter to av tidens trender når med selskapets vesle HDMI-dongle, nemlig trådløse strømming av medieinnhold og «crowdfunding», altså å finansiere prosjektet ved å invitere alle og enhver som har penger og lyst til å bidra.

Airtame HDMI Dongle er en enkel enhet som man putter inn i tv-en eller skjermens HDMI-inngang. Enheten får strøm via USB. Slike har vi sett noen ganger, med varierende funksjonalitet og pris. Blant annet har Google fått mye positiv omtale av selskapets bare halvferdige Chromecast, som i alle fall i USA er selges til en svært hyggelig pris.

Men Airtame har mer funksjonalitet. Hovedfunksjonen til Airtame er å overføre hele skjermbildet fra en pc trådløst til en ekstern skjerm. Dette avhenger kun av at Airtames egen programvare er installert på maskinen. Denne tilbys til Windows, OS X og Linux (Ubuntu).

Med Airtame kan man også utvide skrivebordet, slik at én del vises på pc-ens egen skjerm, mens den andre delen vises for eksempel på en stor tv. Da kan man for eksempel se på film på tv-en, samtidig som at man leser om filmen i nettleseren på pc-skjermen.

Deling

Det er mulig å koble en pc til flere skjermer på en gang, slik at alle viser det samme bildet. Dette kan være praksis i en butikk, på en utstilling eller en jernbanestasjon, hvor man ønsker å vise den samme informasjonen til mange på en gang. Med Airtame kan det hele altså overføres trådløst, via WLAN, med opptil 1080p-oppløsning.

Airtame-programvaren gjør det også mulig for en bruker å dele sitt skjermbildet med andre pc-er som er koblet til det samme nettverket. Dette krevet dog at Airtame-programvaren er installert hos alle. Skjermbildet vises da i et eget vindu på de andre maskinene. Dermed kan for eksempel en foreleser slippe å bruke projektor, og publikum følge presentasjonen og notere på samme skjerm.

Et stykke nede på denne siden finnes en ikke helt objektiv sammenligning av Airtame, Google Chrome, Apple TV og Miracast.

Ulemper

Noen svakheter ved Airtame er det likevel. Den viktigste er at den ikke støtter nettbrett og smartmobiler. Men de fem unge danskene håper å kunne få på plass løsninger for Android og iOS innen neste sommer. Foreløpig støttes kun stereo med to kanaler, men det jobbes med å få på plass støtte for 5.1 sourroundlyd.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS

I motsetning til flere av konkurrentene, kan Airtame-enheten tilsynelatende ikke laste ned medieinnhold direkte fra kilden. I stedet må alt gjøres på pc-en før det overføres. Denne overføringen kan være sårbar for pakketap, noe som er lite heldig ved strømming av lyd og bilde. For å løse dette, støtter Airtame-programvaren ulike valg for kodingen. I forbindelse med spill kan man prioritere lav responstid og høy bildefrekvens. Under presentasjoner er bildekvaliteten viktigere enn høy bildefrekvens. Ved visning av video vil man kunne bruke økt bufferstørrelse, noe som glatter over ujevnheter i nettverkshastigheten. Ulempen er gjerne litt ventetid før avspillingen starter.

Airtame har utviklet sin egen protokoll, men både protokollen og programvaren vil tilbys helt åpent, slik at også andre aktører kan basere på løsningen.

– Vi ser muligheten av å komme med en konkurransedyktig produkt fordi for ikke er avhengige av å vedlikeholde et økosystem. Alle andre løsninger der ute utelukker konkurrenter, men skaper også et behov for en bestemt app eller oppgradering av maskinvare. Airtame viser ganske enkelt det som finnes på skjermen din, sier Jonas Gyalokay, administrerende direktør i Airtame, til Version2.

Pengeinnsamlingen foregår hos Indiegogo. Den startet opp for seks dager siden og skal holde på ut året. Målet er å samle inn 160 000 dollar, enten i form av donasjoner eller gjennom salg av Airtame-enheten. Allerede har summen kommet opp i over 100 000 dollar, så mulighetene for å nå målet bør være gode. De aller fleste har bidratt ved å bestille én eller flere enheter. Over tusen enheter har nå blitt forhåndsbestilt. De koster i utgangspunktet 89 dollar pluss eventuell frakt ut av Danmark. Det er ventet at enhetene vil bli levert i mai neste år.

Selskapet Airtame ble etablert i sommer, men gründerne skal ha jobbet med prosjektet siden 2011.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra