Installeringsprogrammet som gjør det enklere å erstatte forhåndsinstallerte Android-utgaver med alternativet CyanogenMod – CyanogenMod Installer – ble i går fjernet fra Google Play, drøyt to uker etter at det ble lansert.
Årsaken er at Cyanogen i går ble kontaktet av Google Play Support som fortalte at applikasjonen krenker utviklervilkårene til Google Play. Dette skriver Cyanogen i et blogginnlegg.
Google-teamet skal ha fortalt at selv om applikasjonen i seg selv er harmløs, oppfordrer den brukerne til å ugyldiggjøre garantien til mobilen eller nettbrettet. Dette mener Google ikke er ønskelig. Enkelte uttrykker mistanke om at Google har kommet under press fra leverandører av Android-enheter som misliker at brukerne av enhetene skifter ut den opprinnelige Android-installasjonen.
– Heldigvis er Android åpent nok slik at enheter tillater installasjon av applikasjoner via «Ukjente kilder» (sideloading). Selv om dette er bryderi og forlenger prosessen, gir dette oss en mulighet framover, på utsiden av selve Play Store, skriver Cyanogen, men håper å kunne finne en bedre løsning i samarbeid med Google.
I blogginnlegget heter det at flere hundre tusen har installert applikasjonen, noe man mener beviser at det er etterspørsel etter flere valgmuligheter.
I første omgang kan installasjonsapplikasjonen for CyanogenMod lastes ned fra denne siden. I tillegg vil Cyanogen forsøke å få applikasjonsbutikkene til Amazon og Samsung til å godta den.
Store deler av Android er utgitt som åpen kildekode, noe som gjør det mulig for tredjeparter som Cyanogen å tilby egne utgaver av operativsystemet. Dette gjør det blant annet mulig for brukere av eldre eller enklere Android-enheter å få installert nyere versjoner av operativsystemet enn det leverandøren av enheten tilbyr selv. Cyangen og flere andre er dessuten ofte tidligere ute enn leverandøren av enheten med å tilby den aller nyeste versjonen av Android til de mest populære enhetene.
Nå blir det en smule vanskeligere igjen å installere CyanogenMod. Noen hevder at Google må ha fått panikk i dette tilfellet, men panikk er ikke noe man vanligvis får to uker etter at en situasjon har oppstått. Det er nok heller slik at selskapet etter noe betenkningstid har besluttet at forpliktelsene overfor medlemmene av Open Handset Alliance må veie tyngst, selv om beslutningen utvilsomt vil være upopulær blant mange av de mest ihuga Android-brukerne.
The Next Web har muligens funnet den klausulen som har blitt brukt i begrunnelsen, nemlig «Systemforstyrrelser». Den er oppgitt her og sier blant annet:
Apper som lastes ned fra Google Play (eller tilhørende komponenter eller avledede elementer) skal ikke gjøre endringer i brukerens enhet utenfor appen uten at brukeren er klar over det og har godkjent det.
Dette omfatter blant annet å erstatte eller gjøre om på rekkefølgen av standardpresentasjonen for apper, moduler eller andre innstillinger på enheten. Hvis en annonse gjør slike endringer med brukerens samtykke, må det stå klart for brukeren hvilken app som gjorde endringen. Brukeren må også kunne enkelt gjøre om på endringen, eller avinstallere appen fullstendig.
Inntil applikasjonen til Cyanogen også tilbyr en måte for brukeren å rulle tilbake igjen den originale Android-installasjonen, så vil CyanogenMod Installer krenke disse vilkår.
Les også:
- [13.11.2013] CyanogenMod klar i Google Play
- [23.09.2013] Avduket smartmobil med CyanogenMod