TeliaSonera-eide Netcom og Telenor er som ventet to av vinnerne i myndighetenes auksjon på ledige frekvenser til bygging av mobilt bredbånd.
Et mystisk tredje selskap hekter seg på i kampen.
Helt nystartede Telco Data AS er den tredje og siste vinneren av den store og svært viktige frekvensauksjonen, som går i regi av Post- og teletilsynet.
– Bak dette selskapet står den en stor internasjonal aktør. Det er utenlandske eiere, ja. Telco Data er et nystiftet selskap i Norge. Jeg kan ikke gi noen flere kommentarer på nåværende tidspunkt, sier partner Knut Glad i advokatselskapet Føyen i digi.no.
Det er Glad selv som står oppført som kontaktperson for Telco Data i oppføringen i Brønnøysundregistrene, der selskapet ble registrert så sent som forrige måned.
Alle de ledige frekvensene i 800 Mhz- og 900 MHz-båndet ble solgt, mens det i 1800 MHz-båndet er tre gjenværende blokker av 2x5 MHz som ikke ble solgt, opplyser Post- og teletilsynet i en kunngjøring.
Heller ikke tilsynsdirektør Torstein Olsen ønsker å røpe detaljer om hvem som egentlig står bak Telco Data.
– Det er foreløpig en forretningshemmelighet hvilke planer de har og hvem som står bak. Vi må hensynta private aktørers behov for konfidensialitet i sine forretningsplaner. De ønsker selv å offentligjøre dette, på nyåret tror jeg, sier Olsen til digi.no.
Så da er det bare å begynne med spekulasjonene. Kan det være T-mobile, AT&T eller Vodafone som står klare til å erobre norske mobilkunder? Alternativt kan det også være en finansiell investor eller konglomerat av investorer som står bak, etter det digi.no forstår.
De tre auksjonsvinnerne forplikter seg til å oppfylle kravet om 98 prosent befolkningsdekning for mobilt bredbånd innen fem år.
Tele2 fikk ingenting
I motsetning til Telenor og Netcom fikk ikke Tele2 i Norge tildelt noen ressurser i 800 MHz-båndet, som er svært viktig for utbygging av landsdekkende 4G og 3G.
– Vi er naturligvis ikke fornøyd med utfallet av auksjonen, men vi har en solid posisjon i Norge som vi vil bygge videre på. Vårt eget nett dekker om lag 75 prosent av befolkningen, og vi vil fortsette å tilby norske mobilkunder rimelige og enkle mobile tjenester, sier konsernsjef Mats Granryd i Tele2 AB i en pressemelding.
Tele2 opplyser at de vil fortsette nettverksutbyggingen basert på frekvenser i 900- og 2100 MHz-båndene, samtidig som de ser på muligheten for å skaffe seg ledige frekvenser i 1800 MHz-båndet.
Samtidig sier Tele2 at de skal analysere og evaluere situasjonen de har havnet i nå i etterkant av auksjonen, for «å gjennomføre nødvendige tiltak for å styrke vår posisjon og konkurransekraft i Norge».
Noe er tydeligvis i gjære, for selskapet melder i samme sveiv at de vil holde en pressekonferanse tirsdag til uken.
Telenor: Stor dag for oss
– Dette er en stor dag for Telenor og ikke minst for våre kunder. Dekningen blir bedre allerede fra tidlig i 2014. Vi er nå klare til å forbedre dekningen i alle landets fylker – og ikke minst vil innendørsdekningen bli vesentlig bedre, sier Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge i en melding.
Telenor har i likhet med Netcom bygget nytt mobilnett for milliardsummer i Norge, og en betydelig mengde av basestasjonene står allerede klare til å ta i bruk radiospekteret de har fått tilsagn på.
Basestasjonene som er klargjort for 800 Mhz vil bli aktivert i første kvartal 2014, opplyser Telenor. Det samme sier Netcom, som legger til at for dem betyr dette at 4G-dekningen øker fra rundt 50 prosent til minimum 65 prosent i løpet av første kvartalet.
Det er bare å glede seg, for straks disse frekvensene tas i bruk vil norske mobilbrukere ganske umiddelbart kunne få mye bedre dekning på 3G og LTE/4G, både i grisgrendte strøk og til og med flere mil utenfor kystlinjen.
Netcom: Indrefileten
800 MHz-frekvensene, den såkalte digitale dividenden (790 - 862 Mhz)), har lenge vært omtalt som indrefileten i radiospekteret, etter at de ble ledige ved slukkingen av analoge tv-signaler i 2009. Disse frekvensene muliggjør svært god dekning over lange avstander.
– Vi er svært tilfreds med utfallet av aksjonen. 800 MHz-båndet er avgjørende for å kunne gjøre 4G-nettet landsdekkende, og NetCom fikk tilslag på indrefileten hvor myndighetene stiller krav til 98 % høyhastighets mobildekning innen fem år, sier Netcom-direktør August Baumann i en pressemelding.
Dette er vinnerne:
TeliaSonera (Netcom)
2 x 10 MHz (dekningsblokken) i 800 MHz-båndet
2 x 5 MHz i 900 MHz-båndet
2 x 10 MHz i 1800 MHz-båndet
Telenor
2 x 10 MHz i 800 MHz-båndet
2 x 5 MHz i 900 MHz-båndet
2 x 10 MHz i 1800 MHz-båndet
Telco Data
2 x 10 MHz i 800 MHz-båndet
2 x 5 MHz i 900 MHz-båndet
2 x 20 MHz i 1800 MHz-båndet
Frekvensauksjonen er ikke avsluttet. Hva det endelige resultatet blir er ikke klart før mandag kveld, og blir offentliggjort tirsdag neste uke.
Saken oppdateres.
Les også:
- [28.02.2014] Mystisk mobilaktør heter nå Ice
- [10.12.2013] 1,8 milliarder til statskassen
- [06.12.2013] Ice.net kan sprade i 4G-lisenser
- [06.12.2013] – Krise for Tele2
- [02.12.2013] Frekvensauksjonen er i gang