TELEKOM

– Krise for Tele2

Står tilbake som den store taperen etter frekvensauksjon.

At Tele2 ikke får 800 Mhz-frekvenser var ikke noe heldig utfall for dem, sier teleanalytiker Espen Torgersen i Carnegie (innfelt).
At Tele2 ikke får 800 Mhz-frekvenser var ikke noe heldig utfall for dem, sier teleanalytiker Espen Torgersen i Carnegie (innfelt). Bilde: Bloomberg/Getty Images
6. des. 2013 - 09:54

Fredag ble det klart at Telenor og TeliaSonera-eide Netcom får følge av en ny og mystisk tredje aktør som tilbyder av landsdekkende mobiltjenester i Norge.

Det som fremstår som et stråselskap kalt Telco Data, frontet av advokatfirmaet Føyen ble den tredje aktøren som får kjøpe de ledige radiofrekvensene som Post- og teletilsynet auksjonerer bort.

digi.no kunne avsløre at bak dette helt nystiftede selskapet står det en stor internasjonal aktør. Hvem dette er vil verken Føyen eller Post- og teletilsynet foreløpig røpe.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Auksjonen er ennå ikke avsluttet, selv om de viktigste 800 Mhz-båndet nå er utsolgt. Endelig utfall og prisen aktørene betaler for blokkene som deles ut blir først klart tirsdag til uken.

– Krise for Tele2

Likevel er det klart at Tele2 står tilbake som den store taperen. Selskapet har investert stort i egen infrastruktur, men får altså ikke de mest attraktive radiofrekvensene - som er avgjørende for å bygge 4G og 3G-dekning med bred landsdekkende dekning til en forsvarlig pris.

– Jeg vil kalle dette en ørliten krise for Tele2 å ikke få frekvenser. At de plutselig skulle ha snudd på flisa og ikke ville være på med på kjøpe lisens tror jeg er helt utelukket. Dette var ikke noe heldig utfall for dem, sier teleanalytiker Espen Torgersen i Carnegie til digi.no.

Heller ikke Torgersen vet foreløpig hvilken internasjonal størrelse som skjuler seg bak Telco Data.

Når det gjelder Tele2 tror han ikke at manglende lisenser nødvendigvis vil forandre på strategien deres, men tenker seg et mulig utfall:

– Det er ikke utenkelig å se for seg et nettverkssamarbeid i Norge, slik vi har sett tidligere i Sverige og Danmark. Men dette legger press på Tele2, for det blir veldig mye dyrere å bygge ut dekning på 1800 og 2100 Mhz enn med 800 Mhz, sier teleanalytikeren.

Tele2 har varslet en pressekonferanse tirsdag til uken, da det endelige resultatet av frekvensauksjonen er klart.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.