De aller fleste tv-er leveres i dag med tilleggsfunksjonalitet som gjerne betegnes som Smart TV. I praksis er dette programvare som nettleser, mediespiller, programguide og støtte for tredjeparts applikasjoner. Systemet er gjerne Linux-basert med et leverandørspesifikt skall på toppen. Dette gjør at applikasjonsutviklere ikke uten videre kan tilby den samme applikasjonen til tv-er fra ulike leverandører. Leverandørene sitter på hver sin tue og applikasjonsutvalget er magert.
Nå er dette langt fra det eneste problemet med Smart TV-plattformene, men det er et problem som kan reduseres dersom tv-leverandørene gjør økosystemene litt større ved å redusere utvalget av Smart TV-operativsystemer.
En slik konsolidering kan nå komme til å skje. I forbindelse med CES-messen som denne uken arrangeres i Las Vegas, har det kommet tre separate nyheter om bevegelse mot mer åpne plattformer.
Android
Philips kunngjorde at det selskapet hevder er verdens første Android-baserte smart-tver skal komme i salg i løpet av andre kvartal i år. Det dreier seg i første omgang om toppmodellene i 8000-serien.
– Nå som vi vil få inn Android-operativsystemet i den øvre delen av vår produktportefølje i 2014, er det uten tvil den største oppgraderingen av Smart TV noensinne laget. I løpet av 2015 forventer vi at de fleste av våre Smart TV-er vil ha Android, sier Joakim Örnstig, markedsdirektør hos TP Vision i en pressemelding. TV Vision markedsfører Philips-tver i de nordiske landene.
I tillegg til Android, vil tv-ene også støtte Philips' eksisterende, nettskybaserte Smart TV-plattform. Det loves bedre integrasjon mellom tv-ene og andre Android-baserte enheter, samtidig som at støtte for innholdsdeling med iOS-baserte enheter skal fungere som før.
Firefox OS
Panasonic kunngjorde på sin side et samarbeid med Mozilla om å bruke det weborienterte operativsystemet Firefox OS i neste generasjon Smart TV. Det nevnes også støtte for nye web-programmeringsgrensesnitt for kontroll og drift av maskinvare, noe som skal gjøre de framtidige tv-ene i stand til å overvåke og drifte andre enheter, både i og utenfor hjemmet, inkludert smarte husholdningsmaskiner.
I de kommende tv-ene vil alle grunnleggende Smart TV-funksjoner, slik som menyer ogt elektronisk programguide, blir skrevet i HTML. Dette skal gjøre det enklere for utviklere å lage applikasjoner for smartmobiler og nettbrett som kan brukes til å fjernstyre tv-en. Tanken er også at den neste generasjonen med Smart TV-er skal kunne støtte persontilpassede brukergrensesnitt, med for eksempel favoritter og ny funksjonalitet, levert som webtjenester. Flere brukere av samme tv skal da kunne sette sammen egne profiler med sine ønskede favoritter og tilleggsfunksjoner.
WebOS
Den nå fem år gamle WebOS-plattformen har på sin side allerede debutert denne uken i Smart TV-enheter fra LG. Plattformen ble utviklet av Palm, som ble kjøpt av HP i 2010. Etter mye forvirring om den framtidige forbrukerstrategien til HP, havnet WebOS til slutt på sidelinjen og ble solgt til LG for en knapt år siden. LG gjorde det allerede da klart at WebOS skulle brukes til å forbedre selskapets Smart TV-er.
Enkelthet er et sentralt stikkord for LGs nye plattform. Det loves enkelt oppsett ved med støtte fra animerte figurer (Simple Connection), enkelt bruk av tilleggsfunksjonalitet som søk mens man ser på tv (Simple Switching) og navigasjonsmuligheter ved hjelp av tale og håndbevegelser (Simple Discovery).
De fleste av LGs 2014-modeller av OLED-TV, Ultra-HD-TV og Cinema Screen design LED-TV skal være utstyrt med WebOS. TV-ene kommer i salg i Sør-Korea allerede tidlig dette året. Noe senere skal de også komme i salg i andre deler av verden, inkludert Europa.
Les også:
- [04.07.2014] LG med utviklerverktøy for webOS
- [26.02.2013] HP selger webOS