Huawei har lagt frem foreløpige tall for 2013-regnskapet som viser en årlig omsetning på mellom 238 og 240 milliarder kinesiske yuan. Yuan veksles for tiden omtrent 1:1 mot norske kroner.
Verdens største produsent av telekom-utstyr, en ledelse de har beholdt etter å ha gått forbi svenske Ericsson i 2012, styrer mot en omsetningsøkning på 8 prosent.
Det privateide selskapet i har over flere år operert med tosifret vekst, men bommer på det uttalte målet om 10-12 prosent.
Lønnsomheten i været
Huawei venter seg et rekordartet driftsresultat før skatt på mellom 28,6 og 29,4 milliarder yuan. Det er 43,3 prosent høyere enn i 2012, og indikerer en fantastisk forbedring i lønnsomheten.
Økt effektivitet som følge av intern omorganisering og nye opplæringsprogram myntet på å motivere ansatte blir nevnt blant tiltakene de har gjennomført, som skal ha bidratt til denne utviklingen.
Kontroversielle
Det må bemerkes at Huawei i praksis er bannlyst fra store kontrakter i USA, Australia og enkelte andre land, etter beskyldninger om bånd til kinesiske myndigheter og sikkerhetsrisiko med utstyret de leverer. Påstandene har aldri blitt bevist, og blir avvist på det sterkeste av selskapet.
I Europa og vekstmarkeder stiller det seg annerledes. Huawei er for eksempel hoffleverandør av mobilnettene til Telenor og Netcom her til lands.
Det største som hendte selskapet i Norden i fjor var kontrakten med danske TDC, med en oppgitt verdi på drøyt 4,2 milliarder kroner over en seksårsperiode.
Stort forskningsbudsjett
De siste 10 årene har Huawei, som ble grunnlagt så sent som i 1987, investert minst ti prosent av omsetningen i forskning og utvikling. Det oppgis at de i fjor alene brukte 14 prosent eller 33 milliarder yuan på forskning.
Les også:
- [24.03.2014] – USA hacket Huaweis hovedkontor
- [24.10.2013] Vedvarende motvind for Ericsson