BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Folk er lei skreddersøm

Nettskyen er svaret, ifølge Software Innovation.

Med skytjenester kan Torstein Harildstad oppfylle en gammel drøm for Software Innovation, nemlig å lykkes også utenfor hjemmemarkedet. - Det er helt riktig, det åpner seg nye segmenter for oss, sier han til digi.no.
Med skytjenester kan Torstein Harildstad oppfylle en gammel drøm for Software Innovation, nemlig å lykkes også utenfor hjemmemarkedet. - Det er helt riktig, det åpner seg nye segmenter for oss, sier han til digi.no.
5. feb. 2014 - 15:41

OSLO/MESH (digi.no): – Offentlig sektor viser stor interesse for å ta i bruk skytjenester. Det fortalte konsernsjef Torstein Harildstad i Software Innovation på et frokostmøte i regi av Microsoft mandag.

De er storleverandør av systemer for arkiv og saksbehandling med 600 virksomheter og 200.000 brukere på kundelisten, og burde derfor vite hva de snakker om.

Snart lanserer de hele sin produktportefølje som skytjenester.

Kunder som velger dette alternativet får da innholdet lagret i utlandet, nærmere bestemt på Microsoft Azure med datasentraler i Amsterdam eller Dublin.

– For øyeblikket lagrer vi alle dataene lokalt hos kundene våre. Men når vi nå skal flytte hele produktporteføljen vår over i nettskyen, så vil det å ta stilling til datalagring skje i aktiv dialog med kundene våre, sier Software Innovation-sjefen.

De som aksepterer at innholdet lagres i Azure skal få den muligheten. Ellers kan man beholde lokalt installert løsning som nå, eller få en blanding av de to leveransemodellene.

– Lei skreddersøm

Harildstad kan ikke love billigere løsninger for de som biter på skykroken, men peker i stedet på at kostnadene blir mer forutsigbare.

Han peker også på utfordringer som han hevder nettskyen løser best:

– Kundene våre i Norge begynner å bli lei skreddersøm. De begynner å bli lei av store oppgraderingsprosjekter. De ønsker standard programvare som er lett å oppgradere, hvor leverandørene tar ansvar for oppgraderingen, og med ny funksjonalitet som del av vår egen innovasjonsprosess. En cloud-løsning sikrer dette, hevder Harildstad.

Som IT-leverandører tar de Datatilsynets avgjørelse i Narvik/Moss-saken til inntekt for at det åpner seg muligheter for å tilby lagring av kundedata i nettskyen.

– Tror du vi får se saksbehandling fra norske byråkrater kjørt i en internasjonal nettsky i løpet av året?

– Ja, hvis kundene vil så er vi klare, sier Torstein Harildstad.

NSA-avsløringene kan ha betydning for risikovurdering ved bruk av skytjenester, sier Bjørn Erik Thon i Datatilsynet. <i>Bilde: Per Ervland</i>
NSA-avsløringene kan ha betydning for risikovurdering ved bruk av skytjenester, sier Bjørn Erik Thon i Datatilsynet. Bilde: Per Ervland

Risiko

Selv om noen få norske kommuner har tatt i bruk enkle skytjenester for epost og kalender er dette forholdsvis upløyd mark.

Datatilsynet maner til forsiktighet. De understreker at det er opp til virksomhetene selv å foreta risikovurderinger.

– Det kommer helt an på hva slags dokumenter de dytter opp der [i skyen]. Hvor følsomme er de? Hva kan gå galt og hva er konsekvensene hvis det går galt? Det må være med i vurderingene, sier tilsynets direktør Bjørn Erik Thon.

– Det er riktig at vi åpnet for bruk av Google Apps i Narvik-saken, men det var med en veldig beskjeden følsomhet i dataene som skulle ut. Det var ikke fagsystemer eller saksbehandling, fortsetter han.

«Langt innenfor loven»

Software Innovation har selv gjort undersøkelser rundt lovligheten, og forsikrer at de ikke vil tilby noe som strider med norsk lovgivning.

– Det stemmer, vi skal være langt innenfor det loven og forskriftene krever. Arkivloven krever for eksempel at arkivverdige dokumenter skal lagres i Norge. Det sørger vi for, sier salgsdirektør Odd-Henrik Hansen.

Vi skal ikke overdrive risikoen Statlig snoking

En ting er lovlighet. Noe annet er opplevd tillit til at innholdet i skytjenestene er trygt lagret.

Forrige års avsløring av USAs omfattende overvåkning av nettjenester, og det faktum at IT-gigantene kan bli pålagt å overgi kundedata etter hemmelige rettsordre, er en del av bildet.

– Det kan få betydning for risikovurderingen. Det skaper en usikkerhet, men samtidig skal vi ha en realistisk tilnærming til dette. Det er ikke sånn at enhver opplysning, fordi den potensielt kan fanges av NSA, er nok til at man ikke kan lagre i en amerikansk nettsky. Vi skal ikke overdrive risikoen, sier Datatilsynets Bjørn Erik Thon.

Microsoft er blant aktørene som har protestert kraftig mot USAs statlige snoking. De har også innført ulike krypteringsrelaterte tiltak, samt lovet å bekjempe pålegg de mottar om utleveringskrav.

– Trygg lagring

Dersom pålegget er utstyrt med munnkurv, les forbud mot å varsle kunden - slik tilfellet er med NSA - har Microsoft forpliktet seg til å ta rettslige skritt for å utfordre forbundet. Men av samme grunn kan de ikke gi noen garantier om utfallet.

Microsoft Norge-sjef Michael Jacobs ble utfordret på det samme tidligere denne uken. Dataene er trygge, formanet han.

Tilbake til Software Innovation:

– Satt litt på spissen, hvor mange kunder får dere, hvis dere gjør kundenes dokumenter tilgjengelig for amerikansk etterretning?

– Det er vi veldig spent på, og gleder oss til å komme tilbake til deg med suksesshistoriene, svarer salgsdirektør Odd-Henrik Hansen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra