AVTALER & KONTRAKTER

Facebook kjøper WhatsApp

For en vanvittig sum.

Facebook mener at WhatsApps 450 millioner brukere og vekstpotensial er verdt omtrent 115 milliarder kroner. Tjenestens app er tilgjengelig for alle de største smartmobilplattformene.
Facebook mener at WhatsApps 450 millioner brukere og vekstpotensial er verdt omtrent 115 milliarder kroner. Tjenestens app er tilgjengelig for alle de største smartmobilplattformene. Bilde: WhatsApp
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
20. feb. 2014 - 07:54

I går kveld, norsk tid, kunngjorde United States Securities and Exchange Commission at Facebook har kjøpt den amerikanske lynmeldingstjenesten WhatsApp for til sammen 16 milliarder dollar, hvorav omtrent 12 milliarder er i Facebook-aksjer og 4 milliarder i kontanter. I tillegg omfatter avtalen at bundne aksjer for fire milliarder dollar tilfeller WhatsApps grunnlegger og ansatte. Disse vil opptjenes over fire år.

WhatsApp blir dermed et heleid datterselskap av Facebook, knapt fem år etter at selskapet ble etablert. WhatsApp hadde i desember omtrent 50 ansatte, hvorav de fleste er utviklere.

Prisen Facebook betaler, overgår det meste. Til sammenligning ga Facebook 1 milliarder dollar for Instagram i 2012. Året før kjøpte Microsoft Skype for 8,5 milliarder dollar.

I en pressemelding skriver Facebook at WhatsApp har bygge en ledende og raskt voksende tjeneste for sanntids mobilmeldinger, med mer enn 450 millioner brukere i måneden, hvorav 70 prosent er aktive i løpet av en gitt dag. Mengden av meldinger som sendes innenfor tjenesten skal nærme seg det totale, globale volumet av SMS. Likevel vokser tjenesten med mer enn 1 millioner nye, registrerte brukere hver dag.

Ifølge Facebook deler de to selskapene et mål om å gjøre effektive og rimelige internettjenester til verden. Facebook mener at oppkjøpet vil akselerere veksten og brukerengasjementet hos begge de to selskapene.

– WhatsApp er på vei til å knytte sammen 1 milliard mennesker. Tjenestene som når denne milepælen er utrolig verdifulle, sier Mark Zuckerberg, Facebook-grunder og toppsjef, i pressemeldingen.

– Jeg har kjent Jan [Koum, red. anm.] lenge og er begeistret over å samarbeide med ham og han lag for å gjøre verden mer åpen og tilknyttet.

Koum selv sier han er begeistret og beæret over partnerskapet med Facebook og Zuckerberg. Han vil nå få en plass i Facebook-styret.

Både Koum og medgründer Brian Acton har sin fortid i Yahoo. TechCrunch har laget en svært kort, men oppmuntrende oppsummering av hvordan livet til Acton har endret seg de siste årene.

Ifølge Facebook er det ingen planer om å legge ned WhatsApp. I stedet vil selskapet og tjenesten fortette å eksistere under samme navn, og med samme hovedkontor i Mountain View, California. Men selskapet vil nå kunne nyte godt av Facebooks ekspertise, ressurser og størrelse.

Facebook-gründer Mark Zuckerberg forklarer at WhatsApp er et supplement til Facebook Messenger, ikke en direkte konkurrent. <i>Bilde: REX/All Over Press</i>
Facebook-gründer Mark Zuckerberg forklarer at WhatsApp er et supplement til Facebook Messenger, ikke en direkte konkurrent. Bilde: REX/All Over Press

Messenger

Det skal heller ikke være noen plan om å slå sammen WhatApp-tjenesten og -appene med Facebook Messenger. Zuckerberg forklarer i en Facebook-melding at mens Facebook Messenger stort sett brukes av Facebook-brukere til å nettprate med Facebook-venner, brukes WhatsApp til å kommunisere med alle typer kontakter, også små grupper.

Zuckerberg skriver videre at WhatsApps produktveikart vil forbli uendret.

Oppkjøpsavtalen skal være endelig, men avhenger av godkjenning fra reguleringsmyndigheter.

Utbredelse

Analyseselskapet On Device Research kom i fjor med en rapport hvor det går fram at WhatsApp brukes minst en gang i uka av 44 prosent av alle smartmobileiere. Dette er betydelig foran Facebook Messenger. WhatsApp skal være den mest populære lynmeldingstjenesten i land som Brasil, Indonesia og Sør-Afrika.

Oppdatert kl. 08.54: Korrigerte oppkjøpsverdien av Instagram.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.