BEDRIFTSTEKNOLOGI

Her prøver vi Googles teknobrille

Google inviterte digi.no.

27. feb. 2014 - 09:41

INDEKSHUSET/OSLO (digi.no): Den mye omtalte interaktive «brillen» ankom søkegigantens norgeskontor for første gang denne uken.

Googles talsperson Christine Sørensen fra København er på en snarvisitt og tok med seg sitt eksemplar. Her gir hun oss - og dere lesere - en demonstrasjon av de siste par årenes kanskje største teknologi-snakkis.

Se video nederst i saken.

En sentral kilde hadde på forhånd sørget for å dempe våre forventninger. Dette er en tidlig prototyp, en temmelig dårlig sådan, lød advarselen. Oppløsning, batteritid og selv nettverktilkobling kan og skal bli bedre.

Du kan besvare samtaler med brillen, hvis den er paret med smarttelefonen din over bluetooth, men Christine er den første til å innrømme at det ikke fungerer optimalt. Vi slet med å høre henne da vi ringte for å avtale intervju.

Christine Sørensen er Googles nordiske pressekontant. Hun har også selskapets eneste eksemplar av Glass, ihvertfall i Norge og Danmark. <i>Bilde: Per Ervland</i>
Christine Sørensen er Googles nordiske pressekontant. Hun har også selskapets eneste eksemplar av Glass, ihvertfall i Norge og Danmark. Bilde: Per Ervland

Den dårlige nyheten er at produktet er langt, langt unna kommersialisering. Lengre enn mange later til å tro.

Få vil i fullt alvor påstå at Google Glass i dag forsvarer sine 1.500 dollar (pluss omsetningsavgift), som er prisen et dusin tusen såkalte «explorers» har betalt for å være pilotbrukere.

Når det er sagt lot vi oss begeistre. All hype til side, når du trer titan-innfatningen over nesetippen skjønner man fort at Google er inne på noe.

Du får en liten fargeskjerm projisert i et prisme rett over høyre øye. Skjermen er overraskende lite i veien og enses knapt hvis den ikke er aktivert.

Du nikker hodet opp 30 grader (vinkelen kan stilles inn) eller tapper med fingeren på brillearmen for å vekke displayet. Så er det bare å si «Ok glass» etterfulgt av en talekommando.

Det er lagt opp til naturlig språk for å utføre søk, som ikke gir søkeresultater slik vi er vant til fra desktop. Derimot forsøker Google å gi deg ett svar. «Ok glass google Who is the prime minister of Norway? Erna Solberg svarer brillen. Det dukker opp bilde av statsministeren, og du kan sveipe ned på brillearmen for mer informasjon. Brillen husker det forrige søket. Dermed kan du nå spørre «How old is she?» uten å måtte gjenta navnet eller hvem du sikter til.

I denne tidlige utgaven bør du helst mestre kunsten å prate engelsk med bred amerikansk dialekt for å bli forstått. Norsk forstår den altså ikke.

Ok glass how's the weather tomorrow? Ok glass I want a coffee. I want pizza. Give me directions to Bergen. Brillen vet hvor du befinner deg og gir svar eller ulike forslag avhengig av kontekst.

Tilsvarende kan du enkelt knipse et bilde, ta opp video, sende tekstmeldinger og en lang rekke andre oppgaver ved hjelp av talekommandoer, noen ganger i kombinasjon med berøring av brillen (du blar frem og tilbake, opp og ned ved å stryke på brillearmen). Google Now er også integrert.

Ingen lansering i år

Googles pressekontakt sier rett ut at dette ikke er et produkt som er klart for lansering med det første. Tidligere har Google antydet at produktet ville bli lansert i 2013. Senere ble 2014 nevnt, men nå ser det ut til at de har skjøvet lanseringen enda lengre frem i tid.

– Glass kommer ikke i Norge i 2014. Akkurat nå er vi i Explorer-fasen (lukkede betatester av prototyp, der du må søke og betale en høy pris for å være med, red.anm.) av utrullingen. Det gjør det mulig at vidt forskjellige folk kan gi tilbakemeldinger til utviklingen før en bredere lansering i 2014, sier Christine Sørensen til digi.no.

DIGI.NO PRESISERER: Forrige avsnitt er korrigert fordi intervjuobjektet mente det var misvisende. Opprinnelig ga det inntrykk av det kunne komme flere explorer-program forskjellige steder i verden, men det ønsker Sørensen nå strøket.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS

Open source briller

Google Glass er laget som en slags showpiece som viser hva som er mulig med plattformen. Slik er det ikke brillen i seg selv, men snarere programvaren, økosystemet med stadig flere tredjeparts Glass-apper og tjenestene rundt (selvsagt levert av Google) som er interessant.

Ikke ulikt Android, det mobile operativsystemet, så kommer Google etter alt å dømme la andre ta i bruk plattformen i egne produkter.

– Sony, Huawei eller LG kan for eksempel komme med Glass-baserte briller. Det er naturlig å open source brillene. Det vil være Google-style å gjøre det, mener Sørensen.

– Dette er bare vårt første forsøk, sier hun om brillene. – Ingen sier at dette er den endelige utgaven.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.