BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skal knuse siloene - ved å åpne arkivene

Ålesund-firma tror på kjempegevinst med fri programvare.

Daglig leder (fra v.) Christian Lundvang og markedssjef Jan Erik Johnson i Documaster. Begge håper at Difi (som holder til i bygget de er avbildet foran) og kommune-Norge vil fatte interesse for produktet deres.
Daglig leder (fra v.) Christian Lundvang og markedssjef Jan Erik Johnson i Documaster. Begge håper at Difi (som holder til i bygget de er avbildet foran) og kommune-Norge vil fatte interesse for produktet deres. Bilde: Marius Jørgenrud
14. mars 2014 - 06:50

OSLO (digi.no): Documaster er et nytt norsk programvarehus spunnet ut av IT-konsulentselskapet NXC, begge med hovedsete i Ålesund.

Få uker etter at selskapet ble etablert har Riksarkivet gitt grønt lys for deres Noark 5-baserte arkivkjerne.

Documaster DOTS 1.0 er den første arkivkjernen i åpen kildekode som får kvalitetsstempelet «endelig godkjent» for integrering mot fagsystemer.

– Hele vårt mantra er frigjøring og tilgjengeliggjøring av data. I dag er dataene i størst mulig grad låst fast hos leverandørene. Du har rettighetene til egne data, men må betale dyrt for å få dem ut, sier daglig leder Christian Lundvang til digi.no.

DOTS er skrevet i Java med støtte for webservices gjennom et åpent REST-grensesnitt. De jobber nå med å ferdigstille dokumentasjonen, for så å slippe kildekoden løs i april.

Noark 5-kjernen i friprog ble opprinnelig til på Høgskolen i Oslo og Akerhus under ledelse av førsteamanuensis Thomas Sødring. Han var veileder for Dimitar Ouzounov som videreutviklet den som ledd i en hovedoppgave da han var IT-student. For de som måtte lure: DOTS-navnet er en sammenstilling av de to herrenes initialer.

Det kan koste hundre tusen kroner å kjøpe tilgang via et proprietært grensesnitt mot egne fagsystemer Dimitar tok kjernen med seg videre da han ble ansatt i NXC, som nå kommersialiserer produktet gjennom et eget selskap.

– Han skrev hovedoppgave om datakvalitet i sak/arkiv-systemer i Norge. Ingen ville levere fra seg data Dimitar kunne kjøre datakvalitet på, så det resulterte i at han skrev sin egen kjerne. Den er nå fullstendig skrevet om fra scratch, men vi har beholdt DOTS-navnet, forteller Lundvang.

Documaster mener potensialet er stort, og da særlig innen kommunesektoren. Oslo kommune skal alene ha over 600 fagsystemer, ofte med liten eller ingen integrasjon med omverden.

Digitaliseringen av offentlig sektor alle snakker om? Slikt koster penger. Tilstanden som råder er at det er systemleverandørene som dikterer hvordan kunden (offentlige virksomheter) kan bruke egne data, og hvem som får tilgang, ifølge Christian Lundvang.

– Alle som i dag skal ha tilgang til et sak/arkivsystem må betale dyrt for å trekke ut data. Det kan koste hundre tusen kroner å kjøpe tilgang via et proprietært grensesnitt mot egne fagsystemer.

Slik han ser det kan en friprog-arkivkjerne bidra til å knuse siloene og skape innovasjon.

– Jeg mener det ligger en enorm verdi i arkivene. Utifra dataene kan du lage fremtidens saksbehandlere med langt bedre beslutningsgrunnlag enn i dag. Tenk bare byggesøknader, hvor arkivene kan hente opp saker som ligner mye på en sak de jobber med nå.

Vi har et ganske hårete mål – Vi mener DOTS er måten å digitalisere Norge på, sier IT-gründeren.

Documaster har tenkt til å leve av dette. Ikke bare leve, men tjene gode penger. Det vil de gjøre gjennom en friprog-modell som blant annet norske Varnish benytter seg av.

– Vi har et ganske hårete mål om at innen 2015 skal omsette for 60 millioner kroner, sier Christian Lundvang til digi.no.

Programvaren skal utgis i to utgaver. En gratis community-versjon som blir underlagt en Apache 2.0-lisens, og en proffutgave med supportavtale som de tar betalt for.

IKA Trøndelag, et interkommunalt samarbeid for de fleste kommunene i Trøndelag, er blant de første kundene. For dem har de laget en digitaliseringsløsning på toppen av DOTS for å skanne papirdokumenter inn i arkivkjernen.

– Vi opplever en begeistring og nysgjerrighet i markedet. Spesielt er IKA-ene viktige for oss. Også ulike arkivmiljøer er veldig interessert i det vi holder på med, sier markedssjef Johnson.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Documaster har i dag fire ansatte. Samtidig deler de ressurser med moderskipet NXC som er langt større med sine vel 80 ansatte og en pool med 60 utviklere i Ukraina.

Margrethe Gleditsch i Redpill Linpro kommer til å følge Documaster DOTS med interesse når kildekoden slippes neste måned. <i>Bilde: Per Ervland</i>
Margrethe Gleditsch i Redpill Linpro kommer til å følge Documaster DOTS med interesse når kildekoden slippes neste måned. Bilde: Per Ervland

Redpill Linpro er forsinket

De som har fulgt med, husker kanskje hvordan IT-selskapet Redpill Linpro også skulle utvikle sin egen Noark 5-kjerne i åpen kildekode.

Da digi.no skrev om planene deres i mai 2012 skulle de angripe Microsofts monopol i offentlig sektor, og utfordre hoffleverandører innen sak/arkivsystemer som blant annet Evry, Software Innovation og Visma.

Noark-kjernen de jobber med skal etter planen tilpasses Alfresco, et friprogbasert system for innholdsforvaltning. Opprinnelig ble kjernen lovet ferdig allerede høsten 2012, men den tidsplanen har sprukket ganske kraftig. Det betyr ikke at de har gitt opp.

– Arbeidet med Noark-kjernen har ligget nede i perioder, der vi har måtte bruke ressursene våre til andre leveranser, forteller norgessjef Margrethe Gleditsch i Redpill Linpro.

Målet deres nå er å sende søknad til Riksarkivet om å bli midlertidig godkjent i starten av april, for deretter å lansere Noark 5-kjerne for Alfresco med supportavtale innen sommeren.

Det er imidlertid ikke klart om programvaren vil bli utgitt under en åpen lisens med det første. – Vi har ikke diskutert det endelig ferdig, men jeg kan ikke tenke meg at vi kommer til å slippe den under en helt åpen lisens med en gang, det tror jeg ikke, sier Gleditsch.

Ble overrasket

Redpill Linpro og Documaster har ikke hatt kontakt med hverandre i arbeidet med å utvikle en Noark 5-kjerne i åpen kildekode. Redpill Linpro hadde ikke en gang hørt om Documaster eller planene deres før løsningen brått dukket opp og allerede er godkjent av Riksarkivet.

– For å være helt ærlig så visste jeg ikke at de holdt på med det, sier Margrethe Gleditsch som lover å følge DOTS-kjernen med interesse når den foreligger.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.