JUSS OG SAMFUNN

IBM-streiken brøt sammen

Flertallet av arbeiderne valgte sluttpakke heller enn å jobbe for Lenovo.

Hou Hongbo forteller at de fleste av de streikende har tatt i mot sluttpakke, heller enn å arbeide for den nye eieren, Lenovo.
Hou Hongbo forteller at de fleste av de streikende har tatt i mot sluttpakke, heller enn å arbeide for den nye eieren, Lenovo. Bilde: Youtube-video fra China View
12. mars 2014 - 11:39

Streiken ved et IBM-anlegg i Shenzhen i den sørkinesiske provinsen Guangdong, er over, går det fram av meldinger i henholdsvis nyhetsbyrået Xinhua og avisen Wall Street Journal.

    Les også:

Streiken startet 3. mars og ser ut til å ha omfattet alle de i overkant av 1000 arbeiderne ved IBM Systems Technology Company (ISTC), et datterselskap til IBM som produserer x86-servere. Selskapet skal overføres til Lenovo som ledd i avtalen mellom IBM og Lenovo der Lenovo overtar IBMs x86-servervirksomhet.

ISTC-arbeiderne ble beordret til å velge mellom å fortsette å jobbe for Lenovo, og ta imot en sluttpakke. Betingelsene ble diktert av IBM.

Arbeiderne som er intervjuet av Xinhua, forteller at de ba om en begrunnelse for sluttpakkene, siden betingelsene var svært forskjellig fra dem tilbudt i forbindelse med en annen avtale i januar i år.

Li Ying, sjef for juridisk avdeling ved Shenzhen faglige samorganisasjon (Shenzhen Federation of Trade Unions), altså en representant for Kinas offisielle fagbevegelse, bekrefter at IBM nektet ikke bare å forhandle, men også å lytte til arbeidernes synspunkter og krav.

Mandag kom selskapet med to utspill: Først ble 20 arbeidere sagt opp på dagen, og beordret å forlate bedriften uten kompensasjon. Så ble det lovet en bonus på 36 000 yuan, rundt 36 000 kroner, for dem som fortsatte i jobben «i noen måneder» under Lenovo, forutsatt at de gjorde en god innsats.

En av de streikende, Hou Hongbo, sier til Xinhua anslagsvis 700 til 800 av de streikende valgte sluttpakke, i likhet med han selv.

– Vi lyktes ikke i å endre sluttpakken. Samtidig oppnådde vi 36 000 yuan for dem som valgte å bli, sier Hou.

Ifølge Wall Street Journal ble de 20 oppsigelsene kritisert av den offisielle fagbevegelsen, som forsøk på å kue de ansatte. En faglig representant identifisert som Li og som mann (Li Ying, som ble sitert av Xinhua, er kvinne) beskriver IBMs opptreden som «ubøyelig», og sier fagbevegelsen vil tilby juridisk hjelp i tilfelle konflikten går en mekling.

I en uttalelse fra IBM heter det at ISTC har handlet i samsvar med kinesisk lov, at de ikke er juridisk forpliktet til å tilby sluttpakke, og at de ikke har nektet å forhandle.

Taiwan-avisen Want China Times siterer en jurist og aktivist for arbeiderrettigheter, Duan Yi, som sier det ofte oppstår streiker i Kina når fabrikker selges til nye eiere. Den typiske årsaken er at arbeiderne og de nye eierne ikke blir enige om lønns- og arbeidsbetingelser.

I helgen, da denne streiken hadde vart noen dager, publiserte Lenovo en erklæring der de lovet å videreføre gjeldende lønns- og arbeidsbetingelser når de overtok ISTC. I erklæringen heter det også at streiken ikke er deres anliggende, men angår utelukkende IBM.

Nå står Lenovo overfor et problem: Flertallet av ISTC-arbeiderne følger ikke med, og det skal være knapphet på kvalifisert arbeidskraft i Shenzhen. At flertallet valgte å slutte heller enn å ta i mot en bonus på 36 000 yuan, sier sitt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.