TELEKOM

Telenor i politiavhør

Om telekaoset på Sunnmøre.

Ålesund og Sunnmørsalpene: Et strømbrudd i telesentralen i Ålesund 6. mars førte til at mobil- og datatrafikk og fasttelenfoni i 36 kommuner ble slått, og til at nødnummere ble utilgjengelig.
Ålesund og Sunnmørsalpene: Et strømbrudd i telesentralen i Ålesund 6. mars førte til at mobil- og datatrafikk og fasttelenfoni i 36 kommuner ble slått, og til at nødnummere ble utilgjengelig. Bilde: Yvette Cardozo / Alamy/All Over Press
17. mars 2014 - 08:11

Ålesund/Oslo (NTB-Frode Kvam): Representanter fra Telenor måtte fredag forklare politiet hvorfor et strømbrudd i en telesentral tidligere denne måneden førte til sammenbrudd for nødnumrene på Sunnmøre.

    Les også:

Det var torsdag 6. mars at Nordvestlandet ble rammet av telekaos. Mobil- og datatrafikk og fasttelefoner i 36 kommuner ble slått ut, og i tillegg ble nødsentralene rammet.

16 deltakere
Fredag arrangerte Sunnmøre politidistrikt et møte med 16 deltakere. Der måtte Telenor svare for seg overfor blant andre politimester Jon Steven Hasseldal i Sunnmøre politidistrikt, sjefingeniør Jarle Kiil i Post- og teletilsynet og fylkesberedskapssjef Ketil Matvik Foldal i Møre og Romsdal, skriver Sunnmørsposten.

Strømbruddet i telesentralen i Ålesund ble registrert klokken 1.06 natt til 6. mars. Telenor har forklart at sentralen gikk over på nødbatteri, men aggregatet virket ikke som det skulle. Dermed gikk reservebatteriene tomme etter om lag fire timer.

Sjelden hendelse
– Vi har fått klarhet i at denne type hendelser skjer svært sjeldent og at vi var uheldige, sier politimester Hasseldal i en pressemelding.

– Men siden denne hendelsen kom her i vår landsdel, er det viktig at vi evaluerer både for lokal og nasjonal beredskap. I samarbeid kommer vi til å lage en oppsummering av hendelsen, men vi avventer blant annet rapporten til Post- og teletilsynet, fortsetter han.

Tok fire timer
Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen opplyser at selskapet ikke klarte å se hvilke konsekvenser situasjonen ville få da strømbruddet oppsto. Først nærmere fire timer senere oppdaget Telenor konsekvensene – 130 basestasjoner hadde falt ut.

Det kom også fram under fredagens møte at politiet aldri ble varslet av Telenor. Rutinen er at Telenor først skal varsle fylkesmannen, som deretter skal varsle politiet. Fylkesberedskapssjefen ga fredag uttrykk for at rutinene bør vurderes på nytt. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra