Det norske sikkerhetsselskapet Norman Safeground lanserte i går antivirus til Mac. Det er første gang de utgir en sikkerhetspakke til Apples plattform.
Bakgrunnen er todelt. De hevder at operativsystemet OS X nå er langt mer utsatt enn tidligere. I tillegg er Mac blitt mer utbredt i markedet.
– Vi har aldri tidligere levert antivirus til Mac. I likhet med andre har vi ikke sett at behovet har vært til stede. Ikke før i nyere tid, sier Normans teknologidirektør Arne Uppheim til digi.no.
Vendepunkt
Selskapet viser særlig til Flashback-trojaneren, som herjet for to år siden, når de hevder at «en rekke betydelige sikkerhetstrusler har rammet Mac den senere tid».
– Flashback var et vendepunkt og en vekker for skadevare på Mac. Det var ikke noen enkeltstående like store utbrudd i fjor, men vi ser en klar vekst i utvalg og utbrudd av ulik Mac-skadevare, utdyper Uppheim.
I en undersøkelse Norstat utførte på vegne av Norman i fjor, kom det frem at 44 prosent av de som ikke har antivirus begrunner det med at de er Mac-brukere, og at de dermed ikke ser behovet.
– Naivt og farlig
Selv om trusselen langt ifra er like stor som på Windows, må også brukere av Apples operativsystem beskytte seg, mener Uppheim.
– Det er viktig at også Mac-brukere forstår at de er utsatt og må ta forholdsregler. Noe annet er både naivt og farlig, sier teknologidirektøren, som leder et team av 40 ansatte som både driver med utvikling av test av produktene.
digi.no har bedt Norman komme med konkrete eksempler på hvilke trusler som OS X-brukere er utsatt for. Et ganske ferskt eksempel er en trojaner som utgir seg for å være en bitcoin-applikasjon. De viser også til bloggen The Safe Mac, som etter å ha fulgt utviklingen lenge nå sier at de som trodde at OS X ikke er utsatt for infeksjoner bør tro om igjen.
– Hva med den kritiske sårbarheten i Apples implementering av SSL/TLS, som nylig ble avdekket og senere rettet i en oppdatering til OS X. Ville Normans antivirus ha gitt vern mot den?
– Det ville gitt brukerne økt beskyttelse mot utnyttelse av sårbarheten til å spre skadevare. Et antivirus-program tetter ikke selve sårbarheten, men kan stoppe at sårbarheten brukes til å plassere skadevare på maskinen. Dette var ett av trussel-scenariene med denne sårbarheten, at man kunne etterligne nettsider brukerne stolte på og bruke de til å installere skadevare, svarer Arne Uppheim.
Han er spent på hvordan markedet vil ta imot det nye produktet. Han sier de har kjørt egne benchmark-tester mot alternativene og mener ikke overraskende at Normans sikkerhetspakke er den beste.
Windows er likevel det store markedet for dem. Det er der truslene er størst, i likhet med omfanget av ondsinnet programvare. De ser ikke det samme behovet for å tilby sikkerhetsprodukter til Linux.
– Linux ser vi lite behov for sikkerhetsprodukter for konsumenter. Der er både markedet av brukere og truslene begrenset, sier teknologidirektøren i Norman Safeground.
Les også:
- [26.09.2014] Norman tror på nettskyen