– Bakdør plantes i amerikansk IT-utstyr før eksport

USA gjør akkurat det Kina anklages for å gjøre, skriver Glenn Greenwald.

NSA planter rutinemessig bakdører i IT-utstyr før det eksporteres ut av USA, skriver den prisbelønnede journalisten Glenn Greenvald i sin ferske bok.
NSA planter rutinemessig bakdører i IT-utstyr før det eksporteres ut av USA, skriver den prisbelønnede journalisten Glenn Greenvald i sin ferske bok.
13. mai 2014 - 08:59

Pakker med rutere, svitsjer og servere produsert eller satt sammen i USA blir rutinemessig mottatt eller avskåret av det amerikanske etterretningsorganet NSA.

De sørger på hemmelig vis å legge inn bakdører i utstyret før videre eksport til kunder internasjonalt.

Det hevder journalist Glenn Greenwald fra The Guardian i sin ferske bok «No Place to Hide: Edward Snowden, the NSA, and the Surveillance State».

Greenwald og kolleger fra The Guardian vant nylig den høyeste utmerkelsen for journalister, Pulitzer-prisen, for sine avsløringer av USAs massive overvåking av internett, som også var basert på Snowden-lekkasjene.

Et hemmelig dokument fra sjefen for NSAs avdeling «Access and Target Development» datert juni 2010 blir fremhevet i et utdrag fra boken som blir lansert i dag.

Etter å ha tuklet med maskinvaren sørger NSAs agenter for å pakke utstyret sammen igjen, forsegle eskene med fabrikksegl og sende det videre til kunden, heter det.

Glenn Greenwald er bokaktuell med «No place to hide» som lanseres i dag 13. mai.
Glenn Greenwald er bokaktuell med «No place to hide» som lanseres i dag 13. mai.

– Slik får NSA tilgang til hele nettverk og alle dets brukere. I dokumentet blir det på muntert vis observert at enkelte deler av SIGINT-faget... er en (bokstavelig talt) svært fingernem operasjon, skriver The Guardian.

SIGINT står for «signal intelligence» eller signaletterretning, det vil si datafangst fra elektronisk kommunikasjon. Motsatsen er HUMINT, human intelligence, altså menneskelig etterretning.

– USA gjør det de beskylder Kina for

Greenwald gjør naturligvis et poeng av at avsløringene viser at USA gjør nøyaktig det samme som de i årevis har beskyldt kineserne for å gjøre; nemlig å plante bakdører, svakheter eller ondsinnet programvare i datautstyr for å bedrive spionasje og etterretning.

Utstyr fra Huawei, Kinas største privateide selskap og verdens største produsent av infrastruktur til nettverk og mobilnett, er i praksis bannlyst fra kritisk infrastruktur i USA, etter gjentatte beskyldninger og mistanker om sikkerhetsrisiko.

På samme måte er også kinesiske ZTE nektet adgang til det amerikanske markedet, etter vedtak i etterretningskomiteen i USAs kongress. Canada, Australia og India har også nektet kinesiske telekom-leverandører adgang til kontrakter.

Det amerikanske spionorganet NSA (National Security Agency) har hovedkvarteret sitt ved Fort Meade i delstaten Maryland. <i>Bilde: Trevor Paglen</i>
Det amerikanske spionorganet NSA (National Security Agency) har hovedkvarteret sitt ved Fort Meade i delstaten Maryland. Bilde: Trevor Paglen

Huawei og ZTE har hele tiden kategorisk benektet enhver befatning med spionasje eller at utstyret de selger utgjør noen sikkerhetrisiko. Videre har de avvist alle påstander om bånd til myndighetene i Beijing.

– Det er fullt mulig at kinesiske selskaper planter overvåkingsmekanismer i sitt nettverksutstyr. Men USA gjør det helt sikkert, fastslår Glenn Greenwald.

Huawei store i Norge

Her i Norge er Huawei hoffleverandør av både mobilnettene til Telenor og Netcom, de er også nylig utpekt som leverandør av stamnett til Broadnet, som nå driver å moderniserer sitt nasjonale fibernett.

Politiets sikkerhettjeneste PST har tidligere advart mot Huawei, som de oppfatter som en sikkerhetsrisiko. Det samme har ledende politikere i Høyre gjort.

Telenor, som selv har et samarbeid med Huawei og delt forskningssenter på Fornebu, har gitt uttrykk for at Huawei er en risiko de tar.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.