Selv om NSA har fått mest oppmerksomhet, er den amerikanske etterretningstjenesten langt fra alene om å stå bak kontroversiell masseinnsamling av data via blant annet internett.
Government Communications Headquarters (GCHQ) er ansvarlige for den britiske signaletterretningen og er tett knyttet til NSAs mange ulike overvåkningsprogrammer, ifølge dokumentene Edward Snowden har lekket. Mye av denne virksomheten har klart framstått som rettsstridig, også i Storbritannia.
Den britiske personvernorganisasjonen Privacy International har derfor anmeldt GCHQ for potensielt å ha infisert millioner av datamaskiner og mobile enheter globalt med skadevare, i samarbeid med NSA. Ifølge Privacy International gir dette etterretningstjenestene mulighet til å skru på kameraer og mikrofoner på brukernes utstyr, lytte til deres samtaler og å spore brukernes posisjon.
Anmeldelsen er levert til Investigatory Powers Tribunal, et juridisk organ som uavhengig av den britiske regjeringen, og med medlemmer utnevnt av dronningen, behandler klager på overvåkning gjør av offentlige etater. Dette er det eneste juridiske organet som har makt til å etterforske atferden til i alle fall etterretningsorganisasjonene Security Service (MI5), Secret Intelligence Service (MI6) og nevnte GCHQ.
Privacy International har anmeldt GCHQ for brudd på menneskerettighetene.
– Infeksjonene med ondsinnet programvare, som åpner for skjult inntrengning i enheter og livet til vanlige mennesker, er så invaderende at den er inkompatibel med demokratiske prinsipper og menneskerettighetsstandarder. Videre, gitt at GCHQ og NSA ikke har noen klar, rettmessig autoritet til å utføre hacking, noe som ville ha vært straffbart dersom det ble gjort av en privatperson – er deres atferd ulovlig og må stanses umiddelbart, skriver Privacy International i en pressemelding. Det kreves også at alt materiale som har blitt ervervet på ulovlig måte, må ødelegges.
– Hacking-programmet som foretas av GCHQ er den moderne ekvivalenten til at regjeringen tar seg inn i huset ditt, gjennomsøker dokumentarkiver, dagbøker, journaler og korrespondanse, før de planter mikrofoner i alle rommene du går inn i. Etterretningstjenester kan gjøre alt dette uten at du får vite om det og invadere privatlivet til enhver, rundt omkring i verden, ved hjelp av noen få klikk, hevder Privacy Internationals direktør, Eric King, i pressemeldingen.
– Alt dette skjer i hemmelighet, uten noen offentlig debatt eller klar, rettmessig autoritet. Vilkårlige fullmakter som dette inngår i bestemmelsene til diktaturer, ikke demokratier. Ubegrenset, ikke-regulert spionasje av denne typen fra myndighetene er antitesen til rettsstyre, og myndighetene må holdes ansvarlige for sine handlinger, sier King.
Dette antas å være første den gang etterretningstjenesters bruk av hackerverktøy utfordres juridisk i Storbritannia.
Helt konkret er det artiklene 8 (rett til privatliv) og 10 (rett til ytringsfrihet) i Den europeiske menneskerettskonvensjonen som Privacy International mener blir krenket av GCHQ.
Les også:
- [12.03.2014] – Demokratier spionerer like mye
- [28.02.2014] Yahoo reagerer med vantro og sinne
- [04.11.2013] GHCQ roste Sveriges FRA-lov
- [04.11.2013] Norge «svært viktig» lyttepost for NSA