Regjeringen i Beijing har utvist en stadig større mistro mot amerikansk informasjonsteknologi den siste tiden.
Microsofts nyeste operativsystem ble onsdag regelrett stemplet som en trussel mot Kinas informasjonssikkerhet i et nyhetsinnslag på nasjonalt tv.
Personer fremstilt som eksperter ble intervjuet, blant annet en professor i informatikk. De hevdet ifølge Wall Street Journal at sikkerhetsfunksjonene i Windows 8 bare tjener Microsoft.
Det ble tegnet et bilde av Windows 8 som en datatyv, med påstand om at Microsoft kan tappe brukernes personopplysninger, telefonnummer, kontaktlister og bankkontoopplysninger.
– Enhver som kontrollerer operativsystemet har full adgang til all informasjon på datamaskinen, het det i innslaget på China Central Television, en statseid tv-stasjon og talerør for ettpartistaten.
Nyhetsankeret viste også til Edwards Snowdens lekkasje av NSA-dokumenter, som angivelig skal ha vist at Microsoft har samarbeidet med amerikanske myndigheter for å bistå NSA med å samle inn data og masseovervåke internett.
Innslaget viser at Kina ytterligere øker sin retorikk mot USA, og kommer få uker etter at kinesiske myndigheter bannlyste kjøp av Windows 8 i offentlige anskaffelser. Anskaffelsesforbudet ble forklart med skjebnen til Windows XP, det tretten år gamle operativsystemet som Microsoft nylig avsluttet støtten for, og at Kina ikke ønsket å sette seg i en slik situasjon igjen. XP er den klart mest utbredte plattformen i landet.
Senest i forrige uke skal Folkerepublikken Kina ha bedt landets bankvesen om å kvitte seg med IBM-servere og erstatte dem med egenproduserte alternativer.
Reaksjonene føyer seg inn i en lang rekke beskyldninger om kyberspionasje, hacking og angivelige bakdører i IT-produkter som hagler mellom USA og Kina.
Microsoft har kommentert de sterke beskyldningene overfor Bloomberg.
- Vårt «government security»-program gir myndigheter adgang til å gjennomgå kildekoden vår for å kunne bekrefte at det ikke finnes noen bakdører. Kunder over hele verden har evaluert og omfavnet Windows 8 som vårt aller sikreste operativsystem, sier Microsofts talskvinne Kathy Roeder til nyhetstjensten.
Tok ut tiltale
Det allerede kjølige forholdet mellom de to supermaktene ble ytterligere forverret da USA nylig tok ut tiltale mot fem navngitte kinesiske militære, som beskyldes for å stå bak omfattende dataangrep mot amerikansk næringsliv. Kina hevder anklagene er fabrikkerte, og at det snarere er Kina som er offeret.
Kinesiske myndigheter varslet på samme tid at de vil bannlyse IT-produkter og -tjenester som ikke oppnår en tilfredsstillende grad av sikkerhet gjennom et nytt granskningsprogram, ifølge det statlige nyhetsorganet Xinhua.
Les også:
- [26.11.2014] Baksmell for Microsoft i Kina
- [01.09.2014] Kina gir Microsoft svarfrist
- [11.08.2014] Kina avviser at Apple er svartelistet
- [07.08.2014] – Forbyr innkjøp av iPad og Macbook
- [04.08.2014] Nei til utenlandsk antivirus
- [29.07.2014] Razzia mot Microsoft i Kina
- [27.05.2014] Kina ber bankene fjerne IBM-servere
- [20.05.2014] Mystisk forbud mot Windows 8 i Kina
- [20.05.2014] Kina avfeier anklager om hacking
- [19.05.2014] – USA anklager kinesere for militær hacking
- [24.04.2014] Velger Linux etter XP-døden