Snapchat, en tjeneste som lar brukerne kommunisere med hverandre med bilder og video med meget begrenset tidsvarighet, har vokst ekstremt raskt de siste månedene.
Det er derfor ikke så overraskende at mange forsøker seg på lignende løsninger.
Giganten selv, Facebook, har forsøkt å kjøpe Snapchat, uten å lykkes. Snapchat er spesielt populær blant tenåringer, en kundegruppe Facebook har i det siste mistet grepet på.
Dermed lanserer de nå en app som har til tider lignende funksjonalitet, men som også introduserer en veldig annerledes logikk.
Slingshot, som appen heter, krever nemlig at man er hundre prosent engasjert. Det vil si, hvis en venn sender deg et bilde, må du selv svare med et bilde før du kan «låse opp» det vennen har sendt.
Det åpner altså for en helt ny dynamikk, der man ikke nødvendigvis ser på bildet med en gang, men venter før du har noe å vise frem selv. De som har testet Slingshot sammenligner det med en mer visuell form for nyhets-feeden til Facebook, som samtidig krever at du aktivt deltar.
En annen stor forskjell fra Snapchat er at Slingshot foretrekker at du deler bilder med alle dine venner, selv om det er mulig å sende meldinger til enkeltpersoner. Snapchat har en motsatt filosofi, der du må alltid velge venner enkeltvis, noe som gjerne gjør opplevelsen litt mer personlig.
I likhet med Snapchat legger imidlertid Slingshot opp til at bilder og videoer man sender er kortvarige, og slettes med en enkel sveip.
Poenget bak Slingshot, ifølge Facebook, er at det er en app der alle er skapere, ikke bare følgere.
Rent praktisk, Slingshot krever ikke at man har en Facebook-konto, selv om den kan gå gjennom både Facebook-vennelister og telefonlisten for å finne kontakter.
Ved oppstart går appen direkte til kamerafunksjonen, og når man har tatt et bilde, får man øyeblikkelig mulighet til å redigere det eller legge inn tekst, før man sender det videre. Videoer kan være opptil 15 sekunder lange.
Prosessen med å låse opp mottatte bilder foregår altså ved at du selv sender ut bildene dine, og bildene du har mottatt er synlige, men pikselerte. Når du har bidratt, forsvinner pikseleringen fra de øvrige bildene.
Applikasjonen ble utviklet internt hos Facebook som en del av en «hackathon» i fjor vinter, og deretter testet over juleperioden. De siste seks månedene har ti personer jobbet dedikert med appen.
Slingshot er lansert for iOS og Android, men dessverre kan det per i dag ikke brukes offisielt utenfor USA.
Les også:
- [24.10.2014] – Skal føles som nettet i gamle dager
- [17.09.2014] – Facebook med app for private meldinger
- [17.09.2014] Snapchat puster Facebook i nakken