JUSS OG SAMFUNN

Kan straffes med seks års fengsel

– Dataangrepet kan bli vanskelig å spore opp, tror Kripos.

DDoS
DDoS Illustrasjon: PantherMedia/Fabio Berti
9. juli 2014 - 15:39

Dataangrepene mot sentrale norske selskaper og institusjoner er grovt skadeverk og kan straffes med seks år. Men det kan bli vanskelig å spore opp angriperne, mener Kripos.

Norges Bank, DNB, Sparebank 1, Nordea, Danske Bank, Storebrand, Telenor, NetCom, Norwegian, Widerøe og SAS har bekreftet at deres nettsider ble satt ut av spill tirsdag.

– Jeg kan bekrefte at dette er første gang Norges Banks nettsider har vært nede som følge av et angrep mot oss. Utover det viser jeg til kommunikasjonsteamet i Evry som er vår leverandør, sier kommunikasjonsrådgiver Therese Riiser Wålen i Norges Bank til NTB.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

LES OGSÅ: digi.no har intervjuet Anonymous Norway, som hevder å stå bak angrepene.

– Dette er store norske virksomheter, og samfunnskritisk infrastruktur har blitt rammet, sier informasjonssjef Geir Remman i Evry til NTB.

Under kontroll

Evry opplyser at situasjonen onsdag var under kontroll.

– Dette var et stort angrep som startet tirsdag formiddag, toppet seg på ettermiddagen og fortsatte utover kvelden før det roet seg, sier Remman.

Dataangrep av denne typen må ikke forveksles med hackerangrep. Tirsdagens dataangrep kalles DDoS (Distributed Denial of Service) og betyr at angriperne overbelaster tilgangen til et nettsted i et så ekstremt omfang at nettstedet blir utilgjengelig.

– Det er viktig å presisere at ingen informasjon er kommet på avveie og at ingen kontoer har blitt misbrukt. Den negative effekten ved tirsdagens angrep var at systemene var nede, noe som skapte stor ulempe ved at folk ikke fikk tilgang til sine tjenester, understreker Remman.

Fra utlandet

– Denne type kriminalitet, som strafferettslig er grovt skadeverk med seks års strafferamme, er vanskelig å etterforske som følge av at gjerningsmennene som regel benytter seg av utenlandske tjenester for å vanskeliggjøre sporing, sier politiadvokat Erik Moestue i Kripos til NTB.

Han ønsker ikke å gi ytterligere opplysninger nå, men viser til at Kripos flere ganger tidligere har etterforsket lignende saker.

Dagens Næringsliv har fått epost fra en person som hevder å være medlem av nettaktivistgruppen Anonymous Norway. Vedkommende skriver at gruppen sto bak angrepet, men dette har ikke latt seg bekrefte.

– Det kom masse aktivitet fra utlandet. Tiden får vise nøyaktig hvor sporene leder, men det finnes klare indikasjoner. Vi ser at en del kriminelle står bak slike angrep uten andre hensikter enn å skape ustabilitet, sier Remman.

Ulike motiver

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) var onsdag utilgjengelig overfor NTB. Men til Dagens Næringsliv sier NSMs fagdirektør Roar Thon at det foreløpig er for tidlig å si hvem som står bak.

– På generelt grunnlag kan jeg si at motivasjonene bak disse angrepene kan variere veldig. Det kan være for å markere seg eller rette oppmerksomhet mot en politisk sak. Det kan være regelrett sabotasje eller hærverk for moro skyld. Eller det kan være økonomisk motivert, sier Thon.

Remman i Evry mener det er viktig at folk flest er sitt ansvar bevisst og ikke blir misbrukt som tredjepart av dataangripere som kan være i stand til å benytte en hær av PC-er verden rundt som del av slike angrep.

– Det er viktig å ha oppdatert sikkerhetsprogramvare, man må unngå å gi fra seg informasjon til dem som fisker etter passord eller sensitive opplysninger, og man må gi sine barn digital opplæring, oppfordrer Remman. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.