BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft avduker hybridlagring

Dette er nytt i Azure-skyen.

Petter Merok hevder at nye analyseverktøy i nettskyen representerer en revolusjon innen databehandling.
Petter Merok hevder at nye analyseverktøy i nettskyen representerer en revolusjon innen databehandling. Bilde: Marius Jørgenrud
10. juli 2014 - 14:42

Det blir enklere og mer effektivt å lagre store mengder data i tiden fremover, ifølge Microsoft.

Selskapet avduket i går ettermiddag nye tjenester for såkalt hybridlagring, der data lagres delvis lokalt og delvis i nettskyen. Tjenestene er basert på teknologier levert av StorSimple, som ble kjøpt opp av Microsoft i 2012.

Poenget er at brukerne av StorSimple-tjenestene, som nå kalles for Azure StorSimple, kan lagre oftere brukt data lokalt, mens eldre og mindre brukt data kan lagres i nettskyen.

Microsoft kommer med et oppsett for kombinert lagring på harddisker og SSD-enheter samt nettsky, som de kaller for Azure StorSimple 8000. Konseptet er å tilby effektiv og rimelig lagring med høy sikkerhet, og den store fordelen skal være å automatisere håndteringen av voksende datamengder i store bedrifter.

Azure StorSimple kommer også med avanserte verktøy: StorSimple Manager er en portal som kontrollerer alle funksjoner til oppsettet med ett enkelt, nettbasert grensesnitt. Azure StorSimple Virtual Appliance er en virtuell utgave av StorSimple-teknologien, som lar brukerne kjøre applikasjoner i Azure som igjen gir tilgang til virtuelle volumer.

Microsoft påpeker at de vil fortsette å selge de eldre variantene av StorSimple-løsningene, 5000- og 7000-serien, men disse vil ikke støtte de nettskybaserte tjenestene.

Slik skal bedriftene tjene på hybridlagring, ifølge Microsoft. <i>Bilde: Microsoft</i>
Slik skal bedriftene tjene på hybridlagring, ifølge Microsoft. Bilde: Microsoft

Ifølge Petter Merok, sjefen for servere og verktøy i Microsoft Norge, har det lenge vært utfordringer knyttet til rask nok tilgang til data, samtidig som det har vært vanskelig å holde kostnadene nede. De nye løsningene har samme teknologi i bånn, samme plattform, men byr på ti ganger så høy ytelse på hastighet enn de eldre StorSimple-løsningene, forteller Merok til digi.no.

Hybridløsningene til StorSimple hevdes å kunne gi betydelige kostnadsbesparelser for bedrifter. Petter Merok anslår at investeringen i denne teknologien betaler seg tilbake i løpet av måneder.

– Styrkene er større verdi for bedriftene, mindre og enklere overvåking og reduserte investeringer, sier han.

Microsoft bekrefter også at flere norske aktører er interessert i det nye StorSimple-oppsettet. Fra før bruker blant annet Moss kommune de eldre løsningene, med gode tilbakemeldinger.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS

Nye Azure StorSimple skal være tilgjengelig fra 1. august.

Maskinlæring i skyen

Dette er ikke det eneste nye fra Microsoft i denne omgang: Selskapet fortsetter sin satsning på maskinlæring, og vil by på stadig mer avanserte analysetjenester. Azure Machine Learning ble annonsert i juni, og tjenesten vil være tilgjengelig for testing fra neste uke. Produktet gir nettskybasert bygging av prediktive analyser.

Slike teknologier er fra før gjerne svært kompliserte, men målet er å gjøre dem tilgjengelige for blant annet nyopprettede selskaper, og redusere tiden det tar å kjøre komplekse analyser ned til timer, mener Merok.

En tjeneste som knyttes til maskinlæring er Delve, som tidligere har vært kjent som kodenavn Oslo.

Poenget med Delve er å gjøre søk innenfor Office 365-pakken mer effektivt og smartere. Teknologien jobber i bakgrunnen og analyserer data basert på atferd, relasjon til kolleger og andre parametre. Derfra foreslår den løsninger som skal være relevante for den aktuelle brukeren, og ideen er at det skal bli enklere å finne frem til dokumenter, diskusjoner eller personer. I sum er tanken at disse mulighetene skal gjøre jobben lettere.

Den underliggende teknologien heter Office Graph og ble presentert i mars i år. Denne teknologien er utviklet av Microsoft Development Center Norway (derav kodenavnet Oslo), og vil være tilgjengelig for brukere av Office 365 senere i år. Ambisjonene er uten tvil store - Microsofts Petter Merok beskriver Delve som intet mindre enn en revolusjon innen informasjonsbehandling.

Mer om grunnlaget for Office Graph i vår artikkel Microsoft pynter seg norsk.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.