Både Mozilla og Opera Software har gitt ut nye nettleserutgaver den siste uken. I tillegg har Google kommet med en betaversjon av Chrome 37.
Opera
Opera 23 er tilsynelatende bare en mindre oppdatering hvor den viktigste nyheten i brukergrensesnittet ser ut til å være at hjertesymbolet ikke lenger bare kan brukes til å legge sider til i Stash-funksjonen. I stedet vises en meny som gjør at man også kan velge å legge bokmerket i Speed Dial eller på bokmerkelinjen.
Den viktigste nyheten under skallet, ifølge Opera Software selv, er bedre stabilitet, slik at nettleseren ikke krasjer dersom en plugin krasjer eller stopper opp.
Foreløpig er de stabile utgavene av den nye Opera-generasjonen bare tilgjengelig for Windows og OS X, men i juni ble også en tidlig testversjon for Linux gjort tilgjengelig.
Opera 24, som foreløpig kalles for Opera Next, ser ut til å bli en betydelig større oppdatering. Blant annet kommer den med innebygd støtte for MP3 og H.264.
Firefox
Firefox 31 inkluderer flere interessante nyheter. Blant annet har denne versjonen bedre støtte for matematiske skrifttyper. En MathML-test er tilgjengelig her. Foreløpig er det bare Firefox som kan gjengi uttrykkene omtrent som ønskelig.
Firefox er etter alt å dømme den første nettleseren som får støtte for CSS-variabler. Nettleseren er derimot sist ut med offisiell støtte for WebVTT-formatet, som brukes til underteksting av video.
Det loves dessuten sikrere nedlasting av filer, ved at Mozilla har tatt i bruk Googles tjeneste for applikasjonsomdømme i Firefox 31, men programmeringsgrensesnittene til denne tjenesten er ifølge Mozilla ikke dokumentert av Google.
En oversikt over disse og flere andre nyheter i Firefox 31 finnes her.
Chrome
Google kom i forrige uke med Chrome 37 Beta. I tillegg til en tidligere annonsert vanskeliggjørelse i bruken av plugin-basert innhold, er det spesielt to nyheter Google selv trekker fram som ekstra interessante.
Den ene nyheten er støtte for HTML5-elementet dialog, som først og fremst gir utviklere mulighet til å lage dialogbokser, stylet med CSS. Eksempler på dette finnes på denne siden. I alle fall Firefox og Safari har slik støtte fra før.
Den andre store nyheten gjelder bare Windows-utgaven av Chrome 37. Denne vil omsider få støtte for DirectWrite, Microsofts Windows-baserte programmeringsgrensesnitt for tekstgjengivelse med høy kvalitet også på høyoppløste skjermer. Til nå har Chrome bare støttet den omtrent 30 år gamle GDI-teknologien (Graphics Device Interface). DirectWrite kom sammen med Windows 7, men har senere også blitt tilbudt i Windows Vista. Ifølge Google har DirectWrite-støtte i Chrome vært blant den mest etterlyste funksjonaliteten i Chrome i flere år.
Chrome 37 kommer også med støtte for W3C-spesifikasjonen Web Cryptography API, som gjør det mulig for utviklere å utføre kryptografiske operasjoner som hashing og kryptering, samt generering og verifisering av sertifikater ved hjelp av JavaScript. Hovedformålet for spesifikasjonen har likevel vært å gjøre det mulig å spille av DRM-beskyttet innhold i nettlesere, uten bruk av plugins. Bak spesifikasjonen står blant annet Google og Netflix, men det skal ha vært Internet Explorer 11 som først kunne brukes til å spille av Netflix-innhold uten bruk av Silverlight.
Flere av nyhetene som kommer i Chrome 37 er omtalt her.
Blant det som nok ikke inkluderes allerede i Chrome 37, er en rettelse av problemet med systemtimer-innstillingene i Chrome, som ikke settes tilbake til hvileinnstillingen på 15 ms dersom den først har blitt økt til 1 ms. Ars Technica har en gjennomgang av hvorfor Google ikke har prioritert å rette dette før nå. Den korte versjonen: Flash Player.
Les også:
- [27.08.2014] 64-bits Chrome klar for Windows
- [28.05.2014] Strammer inn plugin-bruken i Chrome
- [15.06.2012] Vil utstyre CSS med variabler