BEDRIFTSTEKNOLOGI

Denne prosessoren skal etterligne hjernen

IBM viser frem ny superbrikke.

16 Synapse-brikker jobber sammen.
16 Synapse-brikker jobber sammen. Bilde: IBM
8. aug. 2014 - 11:55

Dette er ikke første gang vi hører om prosessorteknologier som etterligner funksjonene til menneskehjernen, men nå kommer slike prosessorer et steg nærmere praktisk bruk.

For tre år siden viste IBM frem en prototype på en helt ny type prosessor, som reproduserer hjernens måte å behandle data på. Prosjektet heter Synapse, og poenget er å kunne behandle i sanntid enorme mengder med data som innhentes gjennom sensorer. Ikke ulikt hvordan mennesker og andre dyr innhenter data.

Teknologien innebærer at minne integreres direkte inn i prosessorene, noe som tillatter systemet å utføre en lang rekke prosesser parallelt.

Nå annonserer IBM at de har utviklet en langt mer avansert utgave av prosessoren, og at disse er klare for produksjon.

Den nye Synapse-brikken har 1 million «nevroner», 256 millioner «synapser» og 4096 nevrosynaptiske kjerner. Dette er langt mer avansert enn den forrige generasjonen for tre år siden, som hadde 256 nevroner, 262,144 synapser og én nevrosynaptisk kjerne.

Ikke minst bruker den nye prosessoren svært lite strøm. Ifølge Dr. Dharmendra S. Modha, som er ansvarlig for prosjektet, trenger brikken like mye strøm som et høreapparat.

Arkitekturen til brikken er såpass annerledes fra tradisjonell databehandling at IBM i sin tid skapte et helt nytt programmeringsspråk spesielt for kognitiv databehandling, som teknologien kalles.

Per i dag har IBM bygd et sett med 16 slike brikker som jobber parallelt, noe som tilsvarer store mengder tradisjonelle datamaskiner, samtidig som de bruker ekstremt lite strøm. IBM kunngjør fremdeles ikke faktiske samarbeidsavtaler for Synapse, men potensialet er enormt, spesielt med tanke på superdatamaskiner-markedet. IBM selv skriver at slike teknologier kan brukes til forskning, sikkerhet, hjelpemidler for synshemmede, transport og helse.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.