BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Vi har Europas mest moderne mobilnett

4G på T-banen i Oslo er nå et faktum.

Det går fortere enn i mange norske hjem.
Det går fortere enn i mange norske hjem. Bilde: Thomas Marynowski
20. aug. 2014 - 15:49

OSLO SENTRUM (digi.no): I dag går det offisielle startskuddet for 4G-hastigheter i T-banens tuneller i Oslo.

Telenor, sammen med Tele 2, Netcom og Sporveien, har brukt over ett år og nærmere 130 millioner kroner på å rulle ut høyhastighets mobilnett langs de mest trafikkerte tunellene.

Vi tok derfor turen fra Majorstuen til Jernbanetorget, gjennom fellestunellen der 35 millioner reisende drar gjennom hvert år. Vi kan allerede nå avsløre at 4G-hastigheten holdt seg hele veien, og vi fikk oppimot 72 mbps dypt under jorda. Og potensialet er enda høyere, hastigheten er i stor grad avhengig av hvor mange som bruker nettet samtidig.

Før vi reiste møtte vi flere av de ansvarlige, og fikk mer utfyllende informasjon om prosjektet.

- Det har vært en krevende jobb, sier Netcoms Tommy Johansen. <i>Bilde: Thomas Marynowski</i>
- Det har vært en krevende jobb, sier Netcoms Tommy Johansen. Bilde: Thomas Marynowski

– Dette er et prosjekt som har vært jobbet med lenge. Det var ingen enkel jobb heller. 26 km med coax strålekabel er rullet ut i tunellene. Dette måtte gjøres på spesielle tider av døgnet da vognene ikke går. Samarbeidet har gått kjempebra, vi åpnet det første strekket i vinter (tunellene mellom Risløkka og Vestli, journ. anm.), og nå har vi åpnet fra Jernbanetorget og opp til Majorstua, Furuset-banen, samt Ringen fra Ullevål opp til Sinsen, sier Tommy Johansen, dekningssjef i Netcom, til digi.no.

– De som sitter med mobiler eller nettbrett i hånda på T-banen har nå verdens beste mobile bredbånd. Vi prater om hastigheter som er 3-4 ganger høyere enn det man har i snitt hjemme, forteller Johansen.

Disse kablene sørger for dekning under jorda. <i>Bilde: Thomas Marynowski</i>
Disse kablene sørger for dekning under jorda. Bilde: Thomas Marynowski
En del av infrastrukturen som sørger for 4G. <i>Bilde: Thomas Marynowski</i>
En del av infrastrukturen som sørger for 4G. Bilde: Thomas Marynowski

Den alltid tilstedeværende dekningsdirektøren Bjørn Amundsen i Telenor nevner at det har vært et samarbeidsprosjekt der Telenor har stått i front og bygget mobildekning på vegne av alle operatørene (Tele 2 og Netcom har også bidratt med kompetanse, journ. anm.), før han overlater ordet til prosjektlederen Camilla Strøm.

– Nøkkelen har vært et godt samarbeid med Sporveien. Vi har hatt noen gode entreprenører som har jobbet med oss. T-banen går nesten hele tiden, så vi har hatt noen timer hver natt til å strekke ut kabler. Kablene er på 590 meter på en rull - blir ikke ferdig med det i løpet av en natt. Det har vært veldig mye logistikk. Og det har vært veldig morsomt å se at det funker, sier Strøm.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

– Vi er cutting edge på det vi gjør, det er ikke bare å bygge ut dekning men også måten vi gjorde det på, vi har brukt MIMO. Det tilsvarer at vi har utrolig mye hastighet. Det er en helt ny teknologi.

Når det gjelder Ruter og Sporveien er tilgangen til 4G i tunellene ikke bare viktig for telekommunikasjon, men også for utviklingen av hovedstadens kollektivtrafikk.

Ruters Bernt Reitan Jenssen tror på at nett-dekningen vil løfte kollektivtrafikken som helhet. <i>Bilde: Thomas Marynowski</i>
Ruters Bernt Reitan Jenssen tror på at nett-dekningen vil løfte kollektivtrafikken som helhet. Bilde: Thomas Marynowski

– Dette er en gamechanger i forhold til kollektivtrafikken. Mobilnettet per i dag er stort sett bedre der man reiser med bil enn der man reiser kollektivt. Den største utfordringen er at den viktigste kollektivstrengen i Oslo har hatt dårligst dekning, og det endres i dag. Jeg gleder meg personlig til å se at folk gleder seg til å reise i tunellen, for da blir dekningen enda bedre! Vi skal ha en superdekning overalt det er kollektivtrafikk. Det å ha god dekning skal bli noe man kan forvente, sier Ruters Bernt Reitan Jenssen til digi.no.

Etter mye testing de siste ukene er altså nettet oppe og går for fullt fra og med i dag, men utbygningen stanser ikke enda. Det er tross alt flere tuneller igjen. Neste skritt, som vil forhåpentligvis gjennomføres utover høsten, er å få i gang 4G-dekningen i tunellene mot Helsfyr og Carl Berners Plass - og da er de mest trafikkerte strekningene sikret. I løpet av 2015 skal det være full dekning i alle T-bane-tunellene, lover Telenor og resten av utbyggerne.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.