Den store nyheten under tirsdagens Apple-pressekonferanse var, ikke overraskende, «Apple Watch».
Visuelt er den nok ganske inspirert av iPod Nano, med firkantet design og avrundede former.
Klokken blir aktivert når man løfter opp hånden, og den har en rekke sensorer på baksiden som skal lese informasjon rett fra kroppen. Apple Watch skal tross alt ha et tydelig helsefokus. Klokken skal også tåle vann og skal kunne lades trådløst. (Oppdatering: Vi hører at ladingen ikke er trådløs, men at det er en magsafe-tilkobling designet for å passe perfekt sammen med klokken)
Nye kontrollmetoder
På siden er det et hjulformet kontroller, denne kan vris på for å skrolle gjennom innhold eller zoome inn på for eksempel kart. Ett trykk på hjulet tar oss tilbake til hjem-skjermen.
Grensesnittet ellers er veldig berøringsvennlig, man kan sveipe gjennom innhold og varslinger, man kan lese inn tekst for å skrive inn meldinger, man kan også sende beskjeder direkte fra Apple Watch til en annen Apple Watch. Menysystemet består av runde ikoner man skroller gjennom, og trykker på det ikonet som er i sentrum for å aktivere den relevante appen. Det går også an å zoome helt ut med sidehjulet for å få en oversikt over alle appene. Skjermen kan også kjenne når man trykker den inn lenger, ikke bare berører den, noe som åpner for ekstra interaksjoner i menyene.
Det finnes også områder på skjermen man kan tilpasse, disse bytter man ut ved å holde inne på skjermen.
Sveiper man oppover skjermen, vil man få opp små infokort som inneholder for eksempel kalenderoversikt eller musikk-kontroller.
Klokken vil vibrere når varslingene fra apper kommer inn, og deretter vil den kjenne igjen at du løfter opp hånden og vise deg informasjonen automatisk.
Snodig nok finnes det ikke et tastatur på skjermen når man skal svare på meldinger. Man kan lese inn tekst med stemmen, velge mellom forhåndsdefinerte svar (klokken analyserer teksten i meldingene og gir deg forslag), eller sende diverse smilefjes.
Siri er også innebygd i klokken, og skal fungere omtrent som på iPhone.
Det vil også finnes miniversjoner av kjente applikasjoner som bilder og kart, til og med med innebygd navigasjon.
Det kommer også en litt snodig venneapplikasjon som aktiveres med en dedikert knapp (den eneste knappen i tillegg til kontrollhjulet). Denne appen lar deg altså sende tegninger til venner - eller sende dem lyden av hjertet ditt.
Mye programvare
Det er støtte for tredjeparts-applikasjoner, og med et verktøy kalt WatchKit kan utviklerne legge til ganske avanserte funksjoner, for eksempel en BMW-app som lar deg finne bilen din, eller flyselskap-apper som gir deg informasjon om avgangstidene.
Siden Apple Watch har betydelig helsefokus, viste Apple frem to spesifikke applikasjoner: «Fitness» og «Workout».
Fitness-appen bruker både iPhones GPS og en akselerometer, og appene har kontroll på hvilke aktiviteter du gjør, samt minner deg på å for eksempel reise deg opp fra stolen.
Workout-appen måler kalorier, varighet på treningen og hvor mye du har beveget deg.
Apple Watch kan brukes som en søker til iPhonens kamera, noe som virker som en virkelig vittig funksjon.
To størrelser, flere varianter
Det vil finnes en lang rekke remmer man vil kunne bytte mellom for å tilpasse utseendet, og klokken vil lanseres i to størrelser. I tillegg vil de ha tre «finisher», slik at mulighetene for personlig tilpasning er betydelige. De tre variantene kalles for «Watch», «Sport» og «Edition».
Apple Watch vil kreve iPhone-modellene fra 5 og oppover, den amerikanske prisen starter på 349 dollar, og klokken kommer tidlig 2015.
Det er fortsatt uavklart hvor lang batterilevetiden vil bli, og Apple gav heller ingen nøyaktige detaljer angående tilkoblinger. Mye av dette vil nok komme frem innen lansering neste år, og digi.no følger selvsagt med for flere detaljer.
Alt om de nye iPhone 6-modellene kan du lese her.