BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kjøper Nordens heftigste datamaskin

«Beskow» skal levere petaflops-ytelse.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. sep. 2014 - 10:08

KTH (Kungliga Tekniska högskolan) i Stockholm får i oktober installert det som trolig vil være den kraftigste superdatamaskinen i hele Norden, i alle fall til akademisk bruk. Det dreier seg om et Cray XC30-system med en maksimal, teoretisk ytelse på nesten to petaflops.

Siden høsten 2013 har den svenske superdatamaskinen «Triolith» vært den kraftigste, offentlig kjente superdatamaskinen i Norden, med en målt ytelse på 407,24 teraflops. NTNUs «Vilje» ligger dog ikke langt bak, med en målt ytelse på 396,7 teraflops.

Det kommende, svenske systemet vil dermed være nesten fem ganger så kraftig. Systemet vil hete «Beskow», oppkalt etter Elsa Beskow, og skal være seks ganger kraftigere enn det superdatamaskinen den skal erstatte, «Lindgren» fra 2010.

Etter en periode med testing og trimming, skal «Beskow» skal være i full drift i januar 2015. Systemet består av 1676 noder med til sammen 104,7 terabyte med systemminne. KTH har ikke oppgitt andre detaljer om spesifikasjonen. Ifølge Cray kan være node ha to «computer engines», men selskapet tilbyr flere ulike typer «computer engines».

Det totale budsjettet for den nye superdatamaskinen er på 170 millioner svenske kroner, fordelt på fire år. Dette inkluderer supportsystem, datalagring og driftskostnader.

Ifølge KTH skal «Beskow» brukes til blant annet fluidmekanikk, klimamodellering, plasmafysikk, neurovitenskap, materialforskning og simuleringer på molekylært nivå.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.