BRUSSEL (digi.no): Michael Dell åpnet forrige ukes store Dell-konferanse i Belgia med å snakke varmt om sine partnere, om innovasjon – og om nettskyen.
Det var derfor bare logisk at vi benyttet anledningen til å høre mer om nettopp nettsky og selskapets tanker rundt det, så vi satte oss ned med svært erfarne George Reese, som har drevet med nettsky og konsepter rundt i en årrekke.
Så du er cloud-eksperten hos Dell, hva er bakgrunnen din?
– Jeg var grunnleggeren og sjefen i Enstratius, som Dell kjøpte i mai i fjor. Jeg stod bak «cloud management software» som var Enstratius’ fokus. Samtidig som Dell kjøpte oss, hadde jeg også noen nettsky-forretninger og jobbet med strategien om å være «ærlig megler» (honest broker) i nettsky-miljøet i stedet for en ren nettsky-tilbyder.
– I tillegg til dette, mens jeg drev med Enstratius, skrev jeg også noen bøker om nettsky – så mye handlet om nettsky, applikasjoner, sikkerhet og styring. Jeg jobbet også tidlig med OpenStack-miljøet, og var ganske uttalt der. I dag, hos Dell, er mitt hovedansvar er å ta de individuelle bitene hos Dell og prøve å skape mer av en helhetlig nettskyløsning.
Alle IT-gigantene investerer stort i nettskyen. Hvordan kan Dell være konkurransedyktig i møtet med størrelser som blant annet Microsoft, Amazon, Google eller IBM?
– Tingen med Dell er at det er så mange deler som må til for å ha en omfattende skyløsning, at ingen tilbydere klarer å løse dem alle. I mange tilfeller er vi både partnere og konkurrenter med mange selskaper. For eksempel, Amazon er våre partnere, det er ikke så mye overlapping der når det gjelder styring, og det er fordi de er grundig forskanset i offentlig nettsky.
– Når det gjelder Microsoft og spesielt VMware, så er det mye konkurransepreget overlapping, men samtidig trenger vi alle hverandre. Vi må jobbe tett sammen med disse folkene. Det vi prøver å gjøre er å gå til markedet som tilbydere av valg og enkelthet. Vi vil tilby fordeler som om vi var én tilbyder som kan by på alt. Men bak det ene selskapet står det en miks av mange selskaper. En VMware-kunde kan holde seg til VMware og ha suksess med det. Kunde B kan gå for OpenStack. Og vi kan støtte dem begge. Men tar du VMware, er det VMware tvers gjennom. Virkeligheten med nettskyen, det som gjør det så interessant, er at det er så mange elementer som snakker sammen, som ikke skulle snakket sammen i utgangspunktet. Modellen vår med å være en «ærlig megler», der styring og integrasjon står i sentrum, gir mer verdi enn alle de individuelle komponentene hver for seg.
Michael Dell ble tidligere i dag spurt om sikkerhet og personvern, teme som er høyt i bevisstheten og opptar mange i Europa. Hva gjør Dell for å ivareta dette med tanke på alle skandalene den siste tiden?
– Det er virkelig morsomt, fordi da jeg først designet Enstratius, som ble til Dell Cloud Manager, jobbet vi rundt antakelsen at alle VMs som kjører i offentlig nettsky, opererer i fullstendig fiendtlig miljø. Der ingen kan stoles på, ikke en gang skytilbyderen. Et scenario som manageren vår er designet for, er når en regjering har utpekt nettsky-tilbyderen som en vektor for å få tilgang til noens data, uten at vedkommende vet det. Så Dell Cloud Manager er designet for å gjøre det umulig. Det morsomme med det er at jeg pleier å si: Du vil ikke at en regjering skal komme med en stevning for data uten at du vet om det, du vil ha muligheten til å slåss mot begjæringen. Til slutt, hvis regjeringen får det gjennom, og du må føye deg – hvis det er noen andres regjering trenger du ikke å ta hensyn til det. Men hvis det er din egen regjering, er det du som må rette deg etter det, men ikke sky-leverandøren. Det er den viktige tingen. Alle trodde jeg var paranoid, men selvfølgelig, hele NSA-situasjonen eksploderte.
– Likevel, litt paranoia er nødvendig når man jobber med nettsky-sikkerhet. NSA er bare ett eksempel, som er særdeles sensitivt i Europa. Men sakens kjerne er at da vi designet dette antok vi at hver VM (virtuell maskin) opererte i et fiendtlig miljø, men også at hver VM individuelt ikke kunne stoles på.
Kan vi stole på dere?
– Jeg tror det viktigste er at du ikke MÅ stole på Dell. I NSA-saken, grunnen til at du vet at du er OK er fordi DU vet hvor nøklene ligger, du har kontroll over nøkkelen. Det er virkelig rettet mot å sikre at kontrollen over alt dette er din. Hvis du bruker vårt SaaS-miljø er det naturligvis noe nivå av tillit som er nødvendig, men du vil fortsatt ha et skille mellom Amazon og Dell, for eksempel. Hvis en regjering vil gå etter deg, må de gå målrettet mot både Amazon og Dell.
– Hvis du ikke stoler på noen av disse scenariene og er paranoid nok, kan du alltids bringe Dell Cloud Manager til deg selv, utenfor Dells kontroll, og alt som vil bli synlig er krypterte data som ingen kan røre, fordi man får ikke tilgang til nøklene. Så hvis «de» vil ha data, må de komme etter deg direkte.
– Kostnadene ikke viktigst
Hvordan svarer det seg økonomisk å leie datakraft som en tjeneste fremfor å drive egne fysiske servere. Hva lønner seg?
– Vel, man hører mye snakk om kostnadene ved å drifte cloudtjenester, folk med en agenda sier at nettsky er så mye billigere enn å ha egen maskinvare, andre mener at det å gjøre ting i nettskyen er så mye dyrere. Det er ofte veldig vanskelig å finne ut hva som er sant. I min erfaring er begge er sanne. Det er avhengig av hvordan du styrer infrastrukturen.
– Først og fremst, hvis du snakker om å sammenligne en rå VM med en rå server, enten det er Dell eller noen andre, er det mulig at en VM som opereres kontinuerlig over tre år, er dyrere. Men det er flere skjulte problemer. Det ene er at ingen går ut og ser på en VM sammenlignet med en server. Den virkelige konteksten er vanligvis «jeg må planlegge en infrastruktur som skal vare de neste tre årene, og den skal bestå av så så mange servere i dag. Men i morgen, hva hvis jeg tar feil angående antallet fordi jeg har halvparten av den virksomheten jeg trodde jeg skulle få?». I et slikt tilfelle kan nettsky starte dyrere, men hvis ting ikke går som planlagt, hvis businessen er mindre enn antatt, kan du skalere ned på kostnadene. Med fysiske servere sitter du fast med dem. Hvis du oppnår stor suksess, vil du gå tom for kapasitet, noe som vil koste deg på sikt. Mens med skyen kan du oppgradere og betale for akkurat det du trenger. Du kan matche behovet med kapasitet.
– Så kommer mulighetene til å automatisere alt, noe som er vanskelig med fysiske servere. Og hvis du ikke driver ditt eget datasenter, sparer man penger på elektrisitet. Hvor mye du vil spare inn eller tape henger også delvis sammen med hvorvidt dine applikasjoner er elastiske. Det er en lang måte å si at alle som tror de vet hva de snakker om når det gjelder kostnader i skyen, lyver til deg. Hver organisasjon burde gjøre en ROI-analyse (kostnytteanalyse, red.anm.). Dersom kostnaden er det viktigste, må man gjøre en analyse av deres spesifikke brukscase, og basere seg på det. Til slutt tror jeg ikke at spørsmålet om det koster deg mer eller mindre penger er den viktigste faktoren med nettskyen. Den viktigste faktoren er smidigheten assosiert med nettskyen. Jeg tror grunnen til at man snakker så mye om kostnadene med nettskyen, er en tilfeldighet. Skyen ble populær samtidig med at finanskrisen inntraff og utgiftene betydde mye mer i 2007-2009. Det var dyrt å få lån.
– Det koker stort sett ned til at folk vil ha en cloud-tjeneste de kan stole på, heller enn den billigste de kan finne.
Hyllevare
Mens vi snakker om fysiske servere, hvordan planlegger Dell å forbli konkurransedyktig i sammenlignet med billigere løsninger fra for eksempel Kina?
– Jeg er ikke den beste til å svare på det, jeg jobber kun med programvaresiden, Til å være en som jobber i et maskinvareselskap, bryr jeg meg veldig lite om maskinvare! Den generelle tingen er at Dell tjener mye på innføringen av «cloud computing», fordi det drives av lett tilgjengelig maskinvare. Å kalle Dells maskinvare for «commodity» (hyllevare) vil nok ikke være populært hos maskinvaregutta våre, men dette er realiteten som gjør Dell så vellykket akkurat nå. Hvis du ser på konkurransebildet, blir vi gjerne den enkleste varianten. Vi trenger ikke bare å bry oss om Kina, men om selskaper som Google som kan bestemme seg for å begynne å selge sine internbygde bokser. Jeg sier ikke at de kommer til å gjøre det. Poenget mitt er at ingen visste at en bokhandel (her sikter han til Amazon.com) skulle bli en av de største tilbyderne av IT-tjenester, så hvorfor bli overrasket hvis de skulle ende opp med å bli en av de største tilbyderne av maskinvare? Vi må være forberedt på slikt. Man kan aldri vite.
Les også:
- [05.11.2014] Slik vil Dell revolusjonere datasentre
- [18.09.2014] – Nettskyen er i sentrum
- [09.09.2014] Dell med ny servergenerasjon
- [28.08.2014] Serversalget vokser