På den pågående Oracle World-messen i San Francisco har både toppsjef Larry Ellison og hans nestkommanderende Chuck Phillips fått spørsmål om selskapets forsøk på å kjøpe PeopleSoft. På tirsdag sa Ellison at Oracle er fast bestemt på å overta PeopleSoft. På direkte spørsmål om han ville høyne budet som i dag er på 19,50 dollar per aksje, svarte han "Who knows?". Seinere sa han at Phillips ville kommentere dette forholdet på en pressebriefing onsdag.
PeopleSoft-aksjen så ut for noen dager siden å ha stabilisert seg over 19 dollar, men opplever nå en svakt fallende tendens. Sluttkursen var 18,82 dollar tirsdag, 18,43 dollar onsdag.
Les også:
- [07.11.2006] Peoplesoft-gründer skal hevne seg på Oracle
- [09.09.2003] IBM advarer mot at Oracle kjøper PeopleSoft
- [18.08.2003] PeopleSoft-aksjonærer saksøker selskapet
- [11.08.2003] Oracle-PeopleSoft trekker i langdrag
- [04.07.2003] EU ser ikke på Oracle-PeopleSoft ennå
- [04.07.2003] PeopleSoft-garanti kan koste Oracle 354 millioner dollar
- [24.06.2003] Tror PeopleSoft-kjøpet blir godkjent
På sin briefing sa Phillips at det ville være "meningsløst" å høyne budet på PeopleSoft før USAs justisdepartement har klarert oppkjøpet. Departementets avgjørelse kommer en gang i oktober eller november. Oracles bud er gyldig fram til 17. oktober. Selskapet har antydet at fristen kan forlenges.
I sin kamp mot oppkjøpet har PeopleSoft-ledelsen gjort en rekke tiltak som kan fungere som kjepper i Oracles hjul. Kundene har fått løfter om store utbetalinger dersom "et oppkjøp" skulle føre til at produktene de bruker ikke videreføres. Det er laget en "giftpille" for å gjøre selve overtakelsesprosessen så uspiselig som mulig. Valgprosedyren på selskapets styre er slik at det kan bli problemer for Oracle å bytte det ut på årsmøtet neste juni.
Ellison sa tirsdag at kundeløftene er et signal om at PeopleSoft-ledelsen innerst inne skjønner at oppkjøpet vil gå gjennom. Phillips fulgte opp onsdag med å stemple de to andre hindringene som omgjengelige, og at giftpillen i praksis er et forhandlingsutspill for å vinne tid.
Et annet problem for Oracle er at bare 11 prosent av PeopleSoft-aksjonærene har hittil meldt seg positivt til oppkjøpet. Phillips sa at hans inntrykk er at aksjonærene heller ikke er negativt stilt, men at mange av dem, i likhet med flere kunder, nøler med å si noe offentlig så lenge situasjonen ikke er avklart.
Phillips er hovedpersonen bak Oracles utspill for å kjøpe PeopleSoft. Han arbeidet som analytiker i investeringsbanken og analyseselskapet Morgan Stanley fra 1994 til 23. mai i år. Spesialfeltet hans var markedet for forretningsapplikasjoner. Han skal ha hatt spesielt nære bånd til Oracle, samtidig som han også gjentatte ganger utredet forhold rundt både PeopleSoft og J.D. Edwards, selskapet som PeopleSoft kjøpte i sommer. PeopleSoft mener det er mistenkelig at analytikeren Phillips utredet J.D. Edwards så seint som i oppsigelsesperioden, samtidig som banken Morgan Stanley fungerte som finansrådgiver for J.D. Edwards i hemmelige fusjonssamtaler med PeopleSoft. J.D. Edwards har saksøkt Phillips personlig for dette, under henvisning til at de ikke hadde latt seg intervjue av ham i mai dersom de hadde vært klar over at han var på vei over til Oracle. J.D. Edwards hevder i søksmålet at Phillips gjorde seg skyldig i industrispionasje. Morgan Stanley avviser anklagene under henvisning til det skarpe skillet selskapet trekker mellom bank- og analyseavdelingene.
Etter avisreferatene å dømme, ser det ikke ut til at Phillips fikk spørsmål om dette. Bombetrusselen som førte til evakuering av Moscone-senteret, kom etter at pressebriefingen var slutt.