OSLO SENTRUM (digi.no): For fjerde året på rad går nå startskuddet til Nasjonal Sikkerhetsmåned i regi av Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).
På en pressekonferanse torsdag formiddag samlet NorSIS representanter for en rekke viktige institusjoner: Politiet, Justis- og beredskapsdepartementet, Difi, FinansCERT og Slettmeg.no. Samtlige kom med gode innspill relatert til hvordan digital sikkerhet kan utbedres og hvordan samfunnet kan beskyttes bedre.
Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen erklærte måneden for åpnet, og påpekte hvor viktig NorSIS er for satsningen på nasjonal sikkerhet, og at det er en essensiell premissleverandør.
– Samfunnet har endret livsstil, folk flest sitter med mobiltelefoner og nettbrett, og hele livet vårt ligger nå på elektronikk. Det skaper helt nye sårbarheter, og det er viktigere enn noensinne å være bevisst på sikkerhet, sier Anundsen.
Anundsen påpeker at regjeringen har nå nedsatt et IKT-sårbarhetsutvalg, som skal se på de nye utfordringene knyttet til datasikkerhet, og presiserer at det er helt avgjørende å sikre samfunnet bedre for å redusere sårbarhet. I mellomtiden ønsket han imidlertid bidragene fra NorSIS høyst velkommen.
NorSIS selv vil igjen bruke oktober på kampanjer og bevisstgjøring. Det er nå tilsammen 30 land i Europa, samt USA, som arrangerer en slik sikkerhetsmåned, og blant planene er 61 arrangementer over hele Norge. Det er mulig for bedrifter og organisasjoner å bestille foredrag fra et bredt utvalg av foredragsholdere til alle deler av landet.
Interessen for opplæringspakken som NorSIS tilbyr har i år økt med 87 prosent sammenlignet med i fjor, og blir i år sendt ut til 215,000 ansatte. Mindre bedrifter vil kunne motta den gratis.
På nettstedet sikkert.no finnes det mer omfattende informasjon om hvordan privatpersoner kan sikre seg bedre, og det er blant annet lansert et verktøy kalt Webdetektiv, som gir tips om hvordan oppdage mistenkelige eposter og lignende.
Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) deltok også på presentasjonen, og direktør Kjetil Nilsen pekte på fire grunnleggende poenger: Norge har verdier andre er ute etter, sårbarhetene er for store - og myndighetene har ikke sikret dem nok. Samtidig kan 90 prosent av dataangrepene stanses med enkle tiltak.
– Angrepene er mer og mer avanserte, men få vet at de er rammet, sier Nilsen, og det er også få som melder i fra om at de har vært utsatt for innbrudd. NSM selv oppdager 50 prosent av innbruddene av bedrfiter de jobber med, fordi bedriftene selv ikke fører ordentlige logger.
Nilsen bruker også forrige ukes Bash-skandale som et eksempel på at sikkerheten er dårlig, og at kriminelle vet å utnytte slike muligheter øyeblikkelig.
Politidirektøren Odd Reidar Humlegård var enig, og setter fokuset på generasjonsskiftet. Yngre brukere trenger å bli bevisstgjort på farene av sine foreldre eller lærere. Problemet er at de som skal bevisstgjøre, kjenner selv ikke til problematikken godt nok. Den digitale virkeligheten gjør også at det er lettere å sette i gang med kriminalitet - man trenger ikke lenger å sitte i fengsel for å komme i kontakt med andre kriminelle, man kan lære seg det på nettet, sier Humlegård.
– Tro meg, du vil heller bli frastjålet lommeboka på Karl Johan enn din identitet på nettet, avsluttet politidirektøren.
Også Hans Marius Tessen i Slettmeg.no var enig i at det ofte er de yngre brukerne som er utsatt for forskjellige former for nettmobbing, men at de håndterer alle typer saker, fra veldig alvorlige til mindre seriøse. Tilsammen får Slettmeg.no nå 7000 henvendelser i året. Det er likvel oppsiktsvekkende at 62,4 prosent av sakene de behandler kommer fra brukere eldre enn 26 år - og Tessem presiserer at det er også mange langt eldre brukere som tar kontakt.
NorSIS konkluderer med at deres oppfordring er det samme som de siste årene: Stopp, tenk, klikk.