Kungliga Vetenskapsakademien i Sverige kunngjorde i dag at Nobelprisen i fysikk 2014 tildeles Isamu Akasaki, Hiroshi Amano og Shuji Nakamura for å ha funnet opp den blå lysdioden (LED), noe som gjorde det mulig å bruke LED-er til å skape hvitt lys.
– Oppfinnelsen av den blå lysdioden er ikke mer en tjue år gammel, men den har allerede bidratt til å skape hvitt lys på et helt ny måte, til gagn for oss alle, skriver Kungliga Vetenskapsakademien i en pressemelding.
De første forsøkene med lys fra halvledere ble gjort for snart hundre år siden. De røde og grønne lysdiodene ble skapt for nærmere femti år siden. Men det var langt vanskeligere å lage den blå. Første på begynnelsen av 1990-tallet lyktes to ulike forskningsgrupper med dette.
I den ene gruppen samarbeidet Amano med Akasaki ved Nagoya-universitetet i Japan. Nakamura var på sin side ansatt ved Nichia Chemicals, et lite selskap i Tokushima. Begge grupper hadde et gjennombrudd i 1992, men løsningene som de to gruppene benyttet, var forskjellige. Sentralt for begge oppfinnelsene er likevel det at man greide å framstille galliumnitrid med høy kvalitet.
I årene etter greide man å gjøre de blå lysdiodene stadig mer effektive. Begge gruppene fant dessuten opp hver sin blå laser, noe som gjorde det mulig å utvikle blant annet dagens Blu-ray-teknologi og bedre laserskrivere.
Det at man kan lage hvitt lys med LED-er har ført til at glødepærene og lysrørene er i ferd med å bli erstattet av LED-lamper, noe som gir langt mer energieffektiv belysning. Men også innen annen teknologi har oppfinnelsen av blå LED-er fått enorm betydning, ved at man kan blande lyset fra røde, grønne og blå LED-er til å skape lys alle mulige farger.
Dette brukes i dag av LED-skjermene til alt fra mobiltelefoner til tv-skjermer, men også som blits til kameraer.
Akasaki er i dag professor ved Meijo University og «distinguished» professor ved Nagoya University. Amano er professor ved Nagoya University. Nakamura har på sin side blitt amerikansk statsborger og er professor ved University of California, Santa Barbara.
Les også:
- [18.10.2013] Fantastiske muligheter i grafén
- [10.10.2012] Nobelpris for ny generasjons IT
- [09.10.2007] Fikk Nobelprisen for harddisk-teknologi