BEDRIFTSTEKNOLOGI

Alle sagt opp i Friprogsenteret

Statsbudsjettet ble en uventet dødsdom.

Friprogsenteret blir nå avviklet og alle de ansatte mister jobbene sine.
Friprogsenteret blir nå avviklet og alle de ansatte mister jobbene sine.
20. okt. 2014 - 15:41

Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare blir avviklet. Skjebnen ble forseglet da regjeringens forslag til statsbudsjett ble lagt fram for under to uker siden.

De ansatte fikk oppsigelsen fredag, kan digi.no nå avsløre.

– Vi har bestemt oss for ikke å drive videre. Det er ulike grunner til det, men vi visste at hvis finansieringen ble stoppet så ville eierne trekke seg, sier daglig leder Morten Amundsen.

Eierne er de samme seks som var fødselshjelpere i 2007. Det vil si Buskerud fylkeskommune, Rådet for Drammensregionen, Høgskolen i Buskerud, Troms fylkeskommune, KS og IKT-Norge.

Nedleggelsen skjer mens Friprogsenteret har en rekke søknader om alternativ finansiering ute. Det har vært jobbet for å få prosjektmidler, flere millioner kroner samlet, blant annet med søknader til Innovasjon Norge, Norad, Kavli-stiftelsen og NUUG.

Det kunne blitt en redningsplanke, men dessverre ble det for knapp tid. De ansatte fikk også tilbud om å kjøpe firmaet, men knapp betenkningstid gjorde det vanskelig.

– Det var usikkerhet forbundet med inntektsgrunnlaget med tanke på om vi fikk lønnet de ansatte. Vi fikk også for kort tid på å bestemme oss, sier Amundsen.

Hva mener han blir konsekvensen av at senteret forsvinner?

– Vi har hele tiden prøvd å spre informasjon om fri programvare, og har som det står i vårt mandat bygget opp et internasjonalt nettverk. Det vil nå forsvinne ut i intet. Det synes jeg er synd, for kontaktene vi har opprettet mot EU, USA og Storbritannia seg jeg på som viktig for hvordan offentlig sektor i Norge kan utvikle seg.

Beskjeden fra regjeringen om at støtten forsvant var ikke det som sjokkerte Friprogsenteret. Snarere var det måten det skjedde på, uten noen forvarsel, som overrasket.

Senest i september var Amundsen og styreleder Rune Kjølstad, som også er ordfører i Røyken kommune, på møte hos Kommunaldepartementet for å legge fram halvårsrapporten.

– Der diskuterte vi senterets fremtid, om nye ben å stå på, og vi ba nok en gang om beskjed i god tid hvis finansieringen forsvant. Det fikk vi ikke. Det er spesielt. Antakelig var statsbudsjettet allerede lagt under det møtet. Vi burde fått bedre tid, kanskje også en nedtrapping slik at vi kunne fått inn budsjettmidler, sier Kjølstad, som tydelig mener at regjeringen her har forhastet seg.

Statsbudsjettet ble lagt fram 8. oktober. Dermed havnet Friprogsenteret i en umiddelbar knipe, som innebærer at de trolig ikke en gang har penger til å lønne de ansatte ut oppsigelsestiden, som for senterets ansatte er tre måneder, seks måneder for daglig leder.

– Det er veldig vanskelig. Derfor har jeg nå sendt en henvendelse til departementet der jeg ber om iallfall noe mer midler slik at avviklingen kan gå ryddig for seg, sier Kjølstad.

Ifølge ham vil Friprogsenteret antakelig bli nedlagt fra 1. januar.

– Flinke folk

– Jeg synes det er veldig trist. Dette er noe som vi har trodd på, og som vi mener har vært veldig viktig. Friprogsenteret har gjort en stor jobb. De ansatte innhar en betydelig kompetanse, det er jo det som har vært essensen deres. Det er å håpe at denne kompetanen kan brukes videre av det offentlige Norge, enten at Difi eller andre ser at dette er flinke folk som kan bidra til nytenkning, sier styrelederen.

Seniorrådgiver Christer Gundersen har jobbet i Friprogsenteret helt siden etableringen i 2007. Han mottok sin oppsigelse på e-post sent fredag. Også for ham kom dette som lyn fra klar himmel.

– Jeg var langt unna på høstferie i Afrika, så dette kom som en overraskelse. Jeg fikk heller ingen forvarsel, sier Gundersen.

Han har på mange måter vært senterets mest synlige ansikt de siste årene, ikke minst her i digi.nos spalter der han har vært intervjuet ofte. Han har også skrevet en rekke kronikker om fri programvare.

– Det er utrolig viktig for meg som har jobbet her i syv, snart åtte år at avviklingen skjer på en ryddig måte. Og at vi etterlater oss et ettermæle vi kan være stolte av, sier Gundersen.

– Kjerringa mot strømmen

Friprogsenteret har ikke bare vært et kompetansesenter, som har drevet prosjekter, gitt råd og vært en alternativ stemme i Norge til et marked som i stor grad er leverandørstyrt. De har i høyeste grad også vært et fyrtårn for fri programvare.

– Hva signaliserer regjeringen ved å fjerne støtten, som ender med at fyrtårnet nå slukkes?

– Det er litt kjerringa mot strømmen. Vi ser at EU og Storbritannia har en enorm satsing på området. Norske myndigheter går motsatt vei og sier «dette har vi ikke noe tro på». Det er litt rart. Jeg vet ikke hvorfor de tenker sånn. Selv internett slik vi kjenner det var bygget på gjenbruk og deling. Det har ikke akkurat vært en dårlig modell, sier daglig leder Morten Amundsen i Friprogsenteret.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.