Krypterte mobiltelefoner er blitt et problem, mener føderalt amerikansk politi, som fortviler over utviklingen som de mener gjør jobben deres vanskeligere.
Android har siden 2011 hatt en mulighet for å kryptere brukerdata på enhetsnivå, men funksjonen ble aktivert som standard først med nye Android 5.0 «Lollipop» i høst. Samtidig kom tilsvarende sikring på plass i iPhone og iPad gjennom nye iOS 8.
Les også:
- [03.10.2014] Google: Vi er de sikreste på nett
- [19.09.2014] Kryptering blir standard på mobilen
- [03.10.2013] Ga fra seg kryptonøkler i 4-punkt skrift
Det sikrer mot at uvedkommende kan lese innholdet hvis du mister smartmobilen, men nå kan verken Apple eller Google bistå politiet med å låse opp innholdet, selv ikke ved rettsordre.
FBI-direktør James Comey kalte nylig inn til pressekonferanse om denne utviklingen som de hevder stikker kjepper i hjulene på arbeidet deres med å bekjempe alvorlig kriminalitet. Samtaler de har ført med Apple og Google har ikke ført frem.
Comey ber nå den amerikanske kongressen om hjelp. Det gjør han gjennom å foreslå at en eldre lov kalt Communications Assistance for Law Enforcement Act (CALEA) blir utvidet til å gjelde også moderne, mobile enheter, melder The Hill.
Denne loven ble vedtatt i 1994 med krav om at teleselskaper gjør det mulig for FBI å kunne overvåke av samtaler. Nyere kommunikasjonsmetoder er ikke omfattet.
Comey ber politikerne om å revidere loven slik at de kan få en bakdør inn i moderne krypterte smartmobiler, skriver The Verge.
Det virker likevel lite trolig at FBI-sjefen får ønsket sitt oppfylt. The Hill siterer flere sentrale politikere fra begge fløyer som tviler på at det er støtte for å utvide lovverket.
Les også:
- [03.10.2014] Google: Vi er de sikreste på nett
- [19.09.2014] Kryptering blir standard på mobilen
- [03.10.2013] Ga fra seg kryptonøkler i 4-punkt skrift