FORBRUKERTEKNOLOGI

Apples norske mysterium

Stemmen skrumper inn.

NEDSTEMMENDE: Den norske talesyntesen på iPhone blir bare dårligere og dårligere. Til stor frustrasjon for svaksynte som er avhengige av denne funksjonen.
NEDSTEMMENDE: Den norske talesyntesen på iPhone blir bare dårligere og dårligere. Til stor frustrasjon for svaksynte som er avhengige av denne funksjonen. Bilde: digi.no
7. nov. 2014 - 12:56

Apple benytter seg av teknologi fra Nuance for talesyntese i sine mobiltelefoner. Tekst til tale-funksjonen er for mange et uvurderlig verktøy.

Forestill deg at du er blind eller synshemmet så skjønner du raskt hvorfor dette er en høyt skattet teknologi.

Men så er utviklingen satt i revers.

Talesyntesen som Apple tilbyr for iPhone har over tid blitt merkbart dårligere, erfarer NRK-journalist Yngve Stiansen.

– Apple brukte til og med iOS 6 en god talesyntese som heter Stine. Men da jeg i fjor oppgraderte til iOS 7 ble stemmen merkbart verre, sier Stiansen til digi.no.

Han er sterkt svaksynt og dermed avhengig av å få tekst, menyer og ikoner på mobiltelefonen lest opp. På mobilen sørger han for å laste ned «forbedret kvalitet» for den innebygde stemmen. Dette er et valg Apple har lagt inn under innstillinger, tilgjengelighet, Voiceover.

STUSSELIG: Fila som gir bedre kvalitet på norsk stemme på iPhone er nå på knappe 43 megabyte. <i>Bilde: MJ</i>
STUSSELIG: Fila som gir bedre kvalitet på norsk stemme på iPhone er nå på knappe 43 megabyte. Bilde: MJ

Skrumper inn

Det rare er at den norske stemmefilen stadig skrumper inn. Under iOS 6 var den på godt over 100 megabyte, på iOS 7 redusert til drøyt 70 megabyte og ytterligere redusert nå i siste versjon, iOS 8.

Den engelske stemmen er til sammenligning på 156 megabyte og lydkvaliteten på denne er ikke blitt dårligere med årene.

– Den forbedrede stemmekvaliteten fra Apple på norsk er nå skrumpet inn til 43 megabyte. Samtidig er den engelske stemmen på 156 MB. Forskjellen sier seg selv, forklarer Stiansen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien
- Det går i gal retning for oss som bruker den norske versjonen av Voiceover, konstaterer Yngve Stiansen. <i>Bilde: Liv Welhaven Løchen</i>
- Det går i gal retning for oss som bruker den norske versjonen av Voiceover, konstaterer Yngve Stiansen. Bilde: Liv Welhaven Løchen

Hermetikkboks

Resultatet er en mer plagsom, hul og robotaktig stemme. Stikk i strid med normal logikk ved oppgraderinger av operativsystem er funksjonen bare blitt dårligere, og dårligere.

– Stemmen er mer kompakt og innelukket. Klarheten i stemmen er borte og uttalen er dårligere. Det låter som lyd fra en hermetikkboks, mener NRK-journalisten.

Han har brukt iOS gjennom mange år og regner seg som en svært erfaren iPhone-bruker. Stiansen legger ikke skjul på at han er skuffet.

– Apple har satt brukeropplevelsen for synshemmede i Norge flere år tilbake. Forskjellen på iOS 6 og iOS 8 er stor. Det er en dramatisk forverring, sier han.

Det er en dramatisk forverring Tause Apple

digi.no tok opp problemet også i fjor. Den gang som nå har ikke Apple vært villige til å svare.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Andreas Rødland fra PR-byrået Apeland representerer Apple i Norge. Det vil si at han videresender spørsmål fra pressen til IT-giganten.

– Til orientering så er henvendelsen din mottatt, men til saken din får jeg nok ikke en offisiell uttalelse. Jeg vet at tilbakemeldingene er velkomne, og i slike tilfeller kan brukere sende epost til accessibility@apple.com for å komme med flere innspill, er alt Rødland kan fortelle digi.no.

Heller ikke spesialisten på talesyntese Nuance Communications bringer oss noe videre.

– Jeg er lei for det, men vi kan ikke kommentere på Apple, svarer pressekontakt for Nuance i Europa, Vanessa Richter.

Forblir iPhone-bruker

Dermed er det fortsatt et mysterium hvorfor den norske stemmen i Apples mobile produkter stadig forverres.

– Har du vurdert å kvitte deg med iPhone som følge av dette?

– Nei, jeg har ikke noe annet valg enn å fortsatt bruke iPhone. For oss som ikke ser så mye så er fortsatt tilgjengeligheten på Apple bedre enn alternativene, sier Yngve Stiansen.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.