JUSS OG SAMFUNN

– Telenor-topper godkjente utbetalinger

Diktatorens styrtrike datter fikk over en halv milliard kroner.

Mistenkt for korrupsjon: Diktatoren i Usbekistans eldste datter, styrtrike Gulnara Karimova (42). Her avbildet på rød løper i Monaco.
Mistenkt for korrupsjon: Diktatoren i Usbekistans eldste datter, styrtrike Gulnara Karimova (42). Her avbildet på rød løper i Monaco. Bilde: Ludwig Splash News/All Over Press
18. nov. 2014 - 07:54

Usbekistans styrtrike presidentdatter, Gulnara Karimova, har fått over en halv milliard kroner fra Telenor-eide Vimpelcom. Seks Telenor-topper har satt sitt godkjentstempel på utbetalingene.

Postboksselskapet til Usbekistans presidentdatter og nå korrupsjonsmistenkte Gulnara Karimova – har til sammen fått hele 92,5 millioner dollar fra Vimpelcom. Det tilsvarer over 600 millioner norske kroner. Regnestykket kommer fram i rettsdokumenter presentert for tingretten i Stockholm fredag, skriver Klassekampen.

    Les også:

Pengene kommer fra kjøp av telelisenser i 2007 og 2011, og som fortjeneste fra en partnerskapsavtale inngått i 2007.

Klassekampens gjennomgang av Vimpelcoms årsrapporter viser at minst seks personer i Telenors toppledelse har satt sitt godkjentstempel på Vimpelcoms millionoverføringer til postboksselskapet Takilant. Både lisenskjøpene og partnerskapsavtalen har de seks behandlet som styremedlemmer i Vimpelcom.

Klassekampen fikk nei fra både Vimpelcom og Telenor da de ba om innsyn i selskapenes styreprotokoller.

– Vimpelcom og TeliaSonera brukte samme metode

Vimpelcom og TeliaSonera brukte samme metode for å skaffe seg lisenser i Usbekistan, sier aktor i den svenske Riksenheten mot korruption.

– Jeg sitter her med avtaler som viser at Vimpelcom og TeliaSonera hadde eksakt samme modus operandi da de fikk tilgang til mobilmarkedet i Usbekistan i 2007, sier Berndt Berger, påtaleansvarlig ved den svenske Riksenheten mot korruption til Dagens Næringsliv.

Han stiller seg undrende til at toppene i Telenor og Vimpelcom siden 2012 har hevdet at det er vesentlige forskjeller på Vimpelcoms og TeliaSoneras inntreden i Usbekistan. Telenor er storeier i Vimpelcom og kontrollerer 43 prosent av stemmene. Fire nordmenn sitter i styret.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS

Rettspapirer som ble lagt fram i Sverige fredag, viser at nederlandsk påtalemyndighet mener TeliaSonera har betalt 2,2 milliarder kroner i mulig ulovlige bestikkelser. På samme måte mener nederlenderne at Vimpelcom har betalt over 600 millioner kroner til Takilant.

– Begge selskaper har betalt store beløp til det Gibraltar-registrerte selskapet Takilant, som ikke hadde noen rett til å dele ut lisenser eller nummerserier. Gjennom uformell makt har så Takilant sørget for at Vimpelcom og TeliaSonera har fått tilgangene, sier Berger, som leder etterforskningen mot TeliaSonera, som er mistenkt for grov korrupsjon og bestikkelser på over 330 millioner dollar.

Tidligere næringsminister Trond Giske (Ap) sier han ikke ble ikke informert om utbetalingene. <i>Bilde: Per Ervland</i>
Tidligere næringsminister Trond Giske (Ap) sier han ikke ble ikke informert om utbetalingene. Bilde: Per Ervland

Flere i TeliaSoneras toppledelse og styre har gått av som følge av avsløringene.

Trond Giske: Visste ikke

Daværende næringsminister Trond Giske ble ikke informert om Vimpelcoms utbetalinger til det korrupsjonssiktede selskapet Takilant da han møtte Telenor-sjefen i 2012.

– Disse kontoutskriftene er ny informasjon for meg, sier Trond Giske til Klassekampen tirsdag.

I oppslag lørdag og mandag har Klassekampen dokumentert hvordan det Telenor-eide selskapet Vimpelcom betalte totalt 55 millioner dollar til det korrupsjonssiktede selskapet Takilant gjennom overføringer i 2007 og 2011.

Pengene skal ha vært betaling for lisenser til å komme inn på det usbekiske telemarkedet, og har klare likhetstrekk til en korrupsjonssak som førte til at toppledelsen i det svenske selskapet TeliaSonera måtte gå av i 2012.

Etter Teliasonera-skandalen kalte daværende næringsminister Trond Giske ledelsen i Telenor inn på teppet. Etter et møte med Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas, fortalte næringsministeren til Dagens Næringsliv at han hadde blitt beroliget.

– Det er vesentlige forskjeller mellom det som ligger i Teliasonera-saken og det som ligger i Vimpelcom-saken, sa Giske i desember 2012.

I dag sier Giske til Klassekampen at han aldri i sin tid som næringsminister ble informert om betalingene mellom Vimpelcom og Takilant.

– Vi fikk en muntlig forklaring der Telenor forsikret oss om at de fulgte opp alle spørsmål som ble reist i denne saken. Vi så ikke på betalinger eller enkelttransaksjoner mellom aktører, sier Giske om møtet i 2012

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra