WebRTC er en kommende webstandard for sanntidskommunikasjon, ikke minst videotelefoni. Men for kunne bruke en slik løsning, er det helt nødvendig at det brukes lyd- og videoteknologier som støttes av alle nettlesere. Dette har bydd på problemer, men bare på videosiden.
Valget av lydkodekene, G.711 og Opus, skal ha foregått uten særlig oppstyr allerede for to år siden. Men det har vært klare fronter i diskusjonen om videokodek. Dette har ført til en fastlåst situasjon i IEFT-arbeidsgruppen RTCWEB. Spørsmålet har dreid seg om hvilke av kodekene H.264 og VP8 som skal velges.
Nå kan det se ut til at man har kommet et stort skritt videre, ved å inngå et kompromiss basert på et forslag fra Cisco, Google og Mozilla. I stedet for å velge én av kodekene, gjør man begge obligatoriske i de fleste tilfeller. Det vil si for produkter som leverandøren hevder har WebRTC-støtte.
Konsensus
Det er Andreas Gal, den nye teknologisjefen i Mozilla, som skriver dette, etter at det ble oppnådd det Gal kaller for sterk konsensus under det siste IETF-møtet som ble arrangert på Hawaii. Det dreier seg dog ikke om et vedtak riktig ennå.
Mens W3C spesifiserer nettlesernes programmeringsgrensesnitt for WebRTC, står IETF for standardiseringen av protokollene som brukes av teknologien.
Les også: Åpner for pluginfri Skype i nettleseren
I praksis skal det være bred enighet om at nettlesere skal støtte både H.264 og VP8 i forbindelse med WebRTC. Også endepunkter med full WebRTC-støtte skal i utgangspunktet støtte begge kodeker. Men dersom noen av de to kodekene blir helt og fullt royaltyfrie, uten noen utestående patentkrav, vil endepunktene bare være nødt til å støtte denne kodeken.
Det stilles dog ingen krav til en tredje kategori enheter, som kalles for WebRTC-kompatible. Disse kan ta i bruk begge kodekene, bare én av dem eller til og med ingen av dem. Denne kategorien finnes fordi det tross alt kan være brukere med endepunkter som av en eller annen grunn ikke kan bruke én eller begge de to kodekene.
Gal mener at begge de to kodekene har fordeler. H.264 er svært utbredt, støttes av mye maskinvare og blir stort sett ansett for å ha et bedre forhold mellom komprimering og bildekvalitet enn VP8. Den Google-eide VP8-teknologien tilbys på sin side royaltyfritt, selv om dette har blitt utfordret. Den støttes av mye moderne maskinvare, men langt fra like mye som H.264.
H.264 støttes av de aller fleste nettlesere i dag, etter av Firefox fikk Ciscos OpenH264-pluginen integrert nå i høst. VP8 støttes av Chrome, Firefox og Opera.
Les også:
- [19.11.2014] Får verdens tredje største app-butikk
- [21.08.2014] – WebRTC ikke godt nok alene
- [31.10.2013] Firefox skal få H.264-støtte