(Oppdatert 19.11.2014)
Næringsminister Monica Mæland (H) ber Telenor-styreleder Svein Aaser orientere om VimpelComs aktiviteter i Usbekistan. Selskapet etterforskes for korrupsjon.
Aaser er kalt inn til et møte i Næringsdepartementet onsdag, får NTB opplyst.
– Det er først og fremst VimpelComs styre og ledelse som har ansvar for spørsmålene som er reist i denne saken. Som en betydelig minoritetsaksjonær i VimpelCom har Telenor en rolle i å kommunisere forventninger om å etterleve regelverk og å håndtere samfunnsansvar, sier Monica Mæland.
Avventer etterforskning
Hun understreker at departementet avventer resultatet av etterforskningen i saken.
– Som for andre selskaper forventer jeg at Telenor har retningslinjer og systemer for å hindre korrupsjon, og for å håndtere mulige lovbrudd eller tvilstilfeller. Jeg forventer også at selskapene gjennomfører aktsomme og grundige vurderinger når det gjelder problemstillinger knyttet til korrupsjon. Vi følger dette opp i eierdialogen med selskapet, sier næringsminister Mæland.
Baksaas møter også
Ifølge E24 møter også Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas sammen med styreleder Aaser.
– Næringsministeren vil få en orientering fra ledelsen rundt denne saken, sier Aaser.
Han tviler han på at det kommer fram noe nytt under møtet, men synes det er naturlig at Mæland blir orientert siden Mæland som statsråd ikke er orientert om saken tidligere.
– Ut fra den informasjonen vi har, og som vi får fra VimpelCom, er vår konklusjon at det ikke har foregått noe galt, understreker Aaser.
– Skjønner spørsmål
Klassekampen og flere andre medier har de siste dagene skrevet om korrupsjonsmistanker mot VimpelCom i forbindelse med selskapets aktiviteter i Usbekistan. Telenor kontrollerer 43 prosent av stemmene i selskapet, og Baksaas sitter selv i VimpelComs styre sammen med flere andre representanter fra Telenor.
I et leserinnlegg i Klassekampen tirsdag gir Baksaas uttrykk for at han har forståelse for det kritiske søkelyset som rettes mot selskapet.
– Jeg skjønner at spørsmål stilles, og dette er spørsmål jeg selv og Telenor ved gjentatte anledninger har stilt til VimpelCom, skriver han.
Tatt opp muntlig og skriftlig
Ifølge Baksaas er spørsmålene blitt tatt opp både muntlig og skriftlig i VimpelComs styre, på generalforsamlinger og i investeringsmøter med selskapet. Svaret har ifølge Baksaas vært at transaksjonene som mistankene er knyttet til, har vært i henhold til amerikansk antikorrupsjonslovgivning.
VimpelCom forsikrer om at selskapet samarbeider fullt ut om etterforskningen.
– Vi kan ikke forutsi hvor lenge den vil vare, skriver kommunikasjonsdirektør Bobby Leach i en epost til NTB.
Medieoppslagene i Norge bringer ingen ny informasjon utover det selskapet allerede har lagt fram i sin finansielle rapportering og til myndighetene, mener han.
TeliaSonera mistenkt
Også svenske TeliaSonera er mistenkt for korrupsjon i Usbekistan. Aktor i den svenske Riksenheten mot korrupsjon hevder overfor Dagens Næringsliv at VimpelCom og TeliaSonera brukte samme metode for å skaffe seg lisenser i Usbekistan.
– Jeg sitter her med avtaler som viser at VimpelCom og TeliaSonera hadde eksakt samme modus operandi da de fikk tilgang til mobilmarkedet i Usbekistan i 2007, sier påtaleansvarlig Berndt Berger til avisa.
Den svenske gravejournalisten Fredrik Laurin sa mandag til NTB at han ser klare likheter i hvordan VimpelCom og TeliaSonera skaffet seg usbekiske mobillisenser.
Les også:
- [25.11.2014] Eva Joly: – Økokrim må etterforske Telenor
- [18.11.2014] Baksaas: Jeg skjønner at spørsmål stilles
- [18.11.2014] – Telenor-topper godkjente utbetalinger
- [17.11.2014] Vimpelcom kan ha tjent 1,7 mrd på bestikkelser