Tidligere korrupsjonsjeger og nåværende EU-parlamentariker Eva Joly mener Økokrim må etterforske Telenors involvering i VimpelCom-saken.
Hun sier til Klassekampen at Telenor-toppene i VimpelComs styre må ha kjent til betalingene som ble foretatt til det korrupsjonsmistenkte selskapet Takilant.
– Det er helt usannsynlig at Vimpelcoms styre, og dermed også Telenors medlemmer i dette styret, ikke har vært kjent med betalingene, sier hun.
Hun mener at Økokrim må inn i bildet og etterforske Telenor for å finne ut hvilken rolle selskapet spilte da VimpelCom etablerte seg i Usbekistan. Hun mener at Telenor ikke kan si at de er en liten aktør når de kontrollerer 43 prosent av stemmene i selskapet.
Personlig ansvar
– Økokrim må starte etterforskning av Telenor. Deres styremedlemmer i VimpelCom har et personlig ansvar for å sikre at selskapet publiserer korrekte regnskap, sier Joly.
Den erfarne korrupsjonsjegeren mener det ikke er tilstrekkelig at Økokrim har innkalt en rekke Telenor-topper til avhør med status som vitner, men mener at Norge må sette i gang en egen etterforskning.
Nederland
Hun får ikke støtte av Økokrims Marianne Djupesland. Hun peker på at VimpelComs hovedkontor ligger i Nederland og at sentrale beviskilder forventes å ligge der.
– Slik situasjonen er i dag, mener Økokrim det er riktig at nederlandske myndigheter sitter i førersetet når det gjelder etterforskningen, opplyser hun til avisen. (©NTB)
Les også:
- [18.12.2014] Baksaas må møte i Stortinget
- [09.12.2014] Baksaas trekker seg fra Vimpelcom-styre
- [01.12.2014] Skal unngå lovlige bestikkelser
- [20.11.2014] – Telenor brøt egne korrupsjonsregler
- [19.11.2014] Baksaas avhørt av Økokrim
- [19.11.2014] – Telenor bør vurdere salg av VimpelCom
- [18.11.2014] Telenor kalt inn på teppet
- [18.11.2014] Baksaas: Jeg skjønner at spørsmål stilles
- [18.11.2014] – Telenor-topper godkjente utbetalinger