BEDRIFTSTEKNOLOGI

– 4G-data er bare begynnelsen

Telenor frister med bedre lyd og batteritid.

Se, det fungerer: Magnus Zetterberg og Bjørn Ivar Moen ringer til hverandre over LTE.
Se, det fungerer: Magnus Zetterberg og Bjørn Ivar Moen ringer til hverandre over LTE. Bilde: Thomas Marynowski
10. des. 2014 - 13:31

FORNEBU (digi.no): Den nye teknologidirektøren i Telenor Norge, Magnus Zetterberg, tok seg tid til å vise frem en ny mobil taleplattform som er under utrulling i tiden fremover, nemlig VoLTE.

Svenske Zetterberg har lang fartstid i den svenske mobilbransjen, og har blant annet vært innom Telenors svenske avdeling. Han begynte i sin nye stilling i Telenors hovedkvarter tidligere i år.

Under en presentasjon for pressen tok Telenor altså seg tid til å vise frem tale over LTE, noe som betyr tradisjonell talekommunikasjon over det datasentriske 4G-nettet.

LTE er tross alt et rent datanett, og for å utføre vanlige anrop med en 4G-mobil må man i dag koble over til tradisjonell 2G/3G-radio.

Poenget er å gjøre tale til et rent pakkestyrt tjeneste, og det er det Telenor jobber med om dagen.

Utviklingen av 4G-teknologiene har gått mye fortere enn Telenor har forventet og regnet med, det selges så godt som ingen 3G-telefoner lenger, og overgangen har skjedd på bare to år, påpeker Telenors mobilsjef Bjørn Ivar Moen.

Brukerne vil merke fordelene med VoLTE, sier Telenors Bjørn Ivar Moen. <i>Bilde: Thomas Marynowski</i>
Brukerne vil merke fordelene med VoLTE, sier Telenors Bjørn Ivar Moen. Bilde: Thomas Marynowski

Fordelene med VoLTE er flere: En veldig rask oppkoblingstid – helst ikke mer enn to sekunder (i dag kan det ta over ti sekunder eller mer før man blir koblet sammen). Det er bedre samtalekvalitet, og batteribruken vil reduseres. Ikke minst er terminalen uavhengig av 3G/2G-dekning for å kunne ringe eller motta samtaler, og 4G-data er tilgjengelig mens brukeren snakker. Det vil si at det er en del åpenbare fordeler med teknologien, som vil merkes av brukerne.

På den tekniske siden påpeker Telenor at tjenesten fører til mer effektiv utnyttelse av spektrum og frigjør frekvensressurser i 2G/3G til 4G.

Teknologien sørger også for at samtalene sømløst flyttes over til 2G/3G hvis brukeren beveger seg ut av 4G-dekning. Denne er tross alt fremdeles ikke fullverdig.

Telenor ser også lenger fremover og snakker varmt om hvordan nye tjenester kan enkelt bakes inn i teknologien. Standarisering er et viktig poeng - Telenor er veldig opptatt av at det hele skal fungere på eksisterende SIM-kort og skal rulles ut for flest mulig kunder. Man skal være sikker på at man kan snakke sammen på tvers av nettverk og operatører, selv om det sistnevnte ikke er avklart per i dag.

Magnus Zetterberg ser frem til VoLTE og andre tjenester Telenor jobber med. <i>Bilde: Thomas Marynowski</i>
Magnus Zetterberg ser frem til VoLTE og andre tjenester Telenor jobber med. Bilde: Thomas Marynowski

De to Telenor-toppene, Bjørn Ivar Moen og Magnus Zetterberg, brukte også tid på å demonstrere teknologien i praksis. Spektakulært var det kanskje ikke – ikke helt overraskende bestod demonstrasjonen av to menn som ringte til hverandre. Vi får bare stole på at talekvaliteten over 4G var så god som de to hevdet – og vi fikk også demonstrert fungerende samtaler mellom 3G og 4G. Alt dette skal fungere hundre prosent sømløst ved utrulling, sier Telenor.

De fleste nye telefoner fra Samsung, Sony og Apple støtter VoLTE, iPhone 6 støtter også LTE-A som Telenor jobber med å rulle ut utover i 2015. Alle de topp fem bestselgende telefonene hos Telenor håndterer teknologien. Det avgjørende er maskinvarestøtte i telefonens brikkesett, og de aller fleste moderne mobiler begynner å få dette.

Telenor kan ikke si nøyaktig når de aktiverer VoLTE, de vil være sikre på at tjenesten fungerer stabilt før de åpner den for alle, men utrullingen skal skje i løpet av 2015.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.