USA har erkjent at datainnbruddet mot Sony utgjør en nasjonal sikkerhetstrussel, men det gjenstår å se om Washingtons varslede motreaksjon rettes mot Nord-Korea.
USAs nasjonale sikkerhetsråd kunngjorde torsdag at den har startet etterforskning av datainnbruddet mot Sonys filmstudio 25. november.
Les også: Sony Pictures hacket
– Presidenten ser på dette som en alvorlig nasjonal sikkerhetstrussel, sa Det hvite hus' talsperson Josh Earnest etter at en rekke medier meldte at amerikanske etterforskere mener Nord-Korea står bak.
Det hvite hus overveier nå en «forholdsmessig reaksjon». Det er for tidlig å legge skylden på Nord-Korea, og Earnest ville verken bekrefte eller avkrefte Pyongyangs rolle. Hva en motreaksjon kan komme til å innebære, er foreløpig ikke kjent, men det er liten tvil om at saken har ført til stor uro i det amerikanske regjeringsapparatet.
Les også: Tapte USA nettopp sin første kyberkrig?
Tyst fra Pyongyang
Dataangrepet ble trolig utført av en hittil ukjent hackergruppe som kaller seg «Guardians of Peace» (GOP) er det største som noensinne er utført mot et selskap på amerikansk jord. Sony Pictures' datasystemer brøt sammen, en rekke interne eposter ble lekket, og actionkomedien «The Interview» ble tatt av plakaten da GOP truet med å angripe kinopublikum.
Filmen, som er en actionkomedie med Seth Rogen og James Franco i hovedrollene, er en parodi på det nordkoreanske regimet og dets leder Kim Jong-un.
En høytstående nordkoreansk FN-diplomat nektet torsdag å kommentere anklagene overfor Reuters om at Pyongyang er ansvarlig for dataangrepet mot Sonys filmstudio.
– Gjennom servere i Taiwan
NBC News meldte torsdag kveld at amerikanske tjenestemenn tror angrepet ble iverksatt i Nord-Korea, men via servere i Taiwan for å dra nytte av raskere datanettverk.
Etter at Sony besluttet at «The Interview» verken skulle vises på kinoer eller for hjemmepublikum, begynte filmstudioet å trekke promoteringen av komedien, som kostet nesten 310 millioner kroner å lage.
Les også: Sonys IT-sikring skal ha vært skrøpelig
Den brasilianske forfatteren Paulo Coelho tilbød torsdag via Twitter Sony 100.000 dollar for rettighetene til filmen, som han sier han akter å publisere gratis på sin blogg.
Også den planlagte premieren på filmen her i Norge i januar, er avlyst, og Sony har møtt skarp kritikk fra mange i Hollywood og Washington for å ha bukket under for hackerne.
Sonys kapitulering kan innebære at flere bedrifter blir rammet av dataangrep, tror datasikkerhetseksperter, som advarer om at mange selskaper i bransjen kan bli mål for hackere i fremtiden. (©NTB)
Les også:
- [30.12.2014] Nå tror USA at Nord-Korea leide hackere
- [22.12.2014] Kina fordømmer kyberangrep
- [19.12.2014] – Sony-hacking var en øvelse på større angrep
- [18.12.2014] Tapte USA nettopp sin første kyberkrig?
- [11.12.2014] Sony slår tilbake
- [05.12.2014] – Sony visste om dårlig sikkerhet
- [05.12.2014] Nord-Korea benekter Sony-hacking
- [01.12.2014] Nye Sony-filmer ulovlig spredt
- [25.11.2014] Sony Pictures hacket