Terroraksjonene i Paris i forrige uke har fått europeiske politikere til å rope om mer overvåkning og sensur. I et åpent brev undertegnet av ministere fra en rekke land, uttrykkes det bekymring over internett brukes til å spre hat og vold, noe politikerne ikke vil finne seg i, samtidig som de vil sikre at internett forblir et forum for ytringsfrihet. Politikerne mener at i alle fall større internettleverandører vil spille en viktig rolle for rapportering av materiale som egger til hat og eventuell sletting av dette.
Kryptert
Når det gjelder uttalelser om overvåkning, er det Storbritannias statsminister David Cameron som vekker mest oppmerksomhet. Under en tale i går sa Cameron at han, dersom han blir gjenvalgt denne våren, vil stoppe bruken av kommunikasjonsmetoder som ikke kan «leses» av landets sikkerhetstjenester i ekstreme situasjoner, når de har en signert fullmakt til dette fra innenriksministeren.
I talen, som er delvis gjengitt i videoen nedenfor og i en lengre video hos The Independent, argumenterer Cameron for at all kommunikasjon må kunne avlyttes i spesielle tilfeller, på samme måte som det er mulig med fysiske brev og fasttelefoni.
Meldingstjenester
Cameron sier at landet ikke må tillate kommunikasjonsformer som forhindrer slik avlytting. Det han dermed sier, er at noen av verdens mest populære meldingstjenester ikke vil være tillatt å bruke i Storbritannia.
Nå er det ikke offentlig kjent hvilke typer kryptering sikkerhets- og etterretningstjenestene i Storbritannia har knekket, men tjenester med sterk ende-til-ende-kryptering gjør utvilsomt jobben vanskelig.
Det har «alltid» vært mulig å sende kryptert e-post, uten at man nødvendigvis må bruke noen egen tjeneste for dette. Men også tjenester som Apples iMessage og FaceTime-tjenester benytter ende-til-ende-kryptering. Det samme gjør til dels WhatsApp og flere andre.
Les også:
- [19.01.2015] EU-rapport oppmuntrer til mer kryptering